Egy friss tanulmány szerint a zöld tea meggátolja a káros koleszterinek működését, ugyanakkor a hasznos koleszterin szintjén nem változtat, ezáltal jelentős pozitív hatással bír fogyasztói egészségére.

A Peking Unió Egészségügyi Főiskola munkatársai Xin-Xin Zheng vezetésével úgy vélik, felfedezésük magyarázatot ad arra is, miért kapcsolható össze a zöld tea a szívbetegségek kockázatának csökkenésével. A kutatócsoport tizennégy korábbi vizsgálat eredményeit vetette össze, melyekben a kísérleti alanyok egy része hosszabb időszakon keresztül fogyasztott vagy zöld teát, vagy abból készült kivonatot, míg másik részük csupán placebót kapott.
 
"A vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy a zöld tea hatására csökkent az ártalmas LDL-koleszterin szintje, ugyanakkor a hasznos HDL-koleszteriné változatlan maradt" – számoltak be róla a kutatók az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban.
 
A tea koleszterincsökkentő hatása valószínűleg a benne található katekinnek tudható be, amely csökkenti a koleszterin felszívódását a bélben. Nathan Wong, az Irvine-i Kalifornia Egyetem munkatársa azonban hangsúlyozta, hogy ez a jótékony hatás igen alacsony, ezért a zöld tea fogyasztása nem helyettesítheti a koleszterincsökkentő orvosságok használatát.
 
Egyes kutatók pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a zöld tea vagy kivonatának túlzott fogyasztása akár mellékhatásokkal is járhat, okozhat májkárosodást, de az is előfordulhat, hogy csökkenti egyes orvosságok hatékonyságát. Ha azonban mértékkel élünk vele, mindenképpen része lehet egészséges étrendünknek, mivel a szívre gyakorolt jótékony hatása mellett a rák és a tüdőgyulladás kockázatát is csökkenti.
 
Forrás: Házipatika