Látszólag az Ön érdekében rövidesen meg fog szavazni az EU parlamentje egy veszélyes törvényt! A jövő nemzedékeinek védelmében, írjon európai parlamenti képviselőjének! Kizárólag szavazattöbbséggel lehet megakadályozni, hogy a tiltás törvényerőre emelkedjen az EU-ban.

KÉRJE FEL EURÓPAI PARLAMENTI KÉPVISELŐJÉT, HOGY NE SZAVAZZA 
MEG AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ 
ÁLLÍTÁSOK JEGYZÉKÉT!

Az állampolgárok alapvető joga, hogy hozzáférhessenek az élelmiszerek egészségre gyakorolt hatására vonatkozó információkhoz. Csak ezek segítségével tudják kiválasztani a számukra megfelelő táplálékokat, és meghozni a saját egészségük és jó közérzetük szempontjából fontos döntéseket.

NE ENGEDJE, HOGY AZ EU ELVEGYE ÖNTŐL EZT A JOGOT!

CSATLAKOZZON A KAMPÁNYHOZ MOST!

Ha nem lépünk fel az ügyben, az Európai Unióban a legtöbb egészségre vonatkozó állítás feltüntetése az élelmiszerek csomagolásán hamarosan illegálissá válik. Így nem fogunk tudni különbséget tenni az egészséges és az alacsony tápértékű, értéktelen élelmiszerek között. Ez kizárólag akkor akadályozható meg, ha az EU állampolgárai tömegesen tiltakozást nyújtanak be az Európai Parlamentnek.

Fontosnak érzi, hogy amikor élelmiszereket és italokat vásárol magának és családtagjainak, megfelelő tájékoztatást kapjon az adott termékek egészségre gyakorolt hatására vonatkozóan? Ha igen, támogassa kampányunkat, melynek célja az egészségre vonatkozó állítások élelmiszereken való feltüntetésének tiltását szorgalmazó javaslat törvényerőre emelésének megakadályozása.

6 OKUNK IS VAN AZT ÁLLÍTANI, HOGY NEM AZ ÖN ÉRDEKE AZ EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÁSOKRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNYJAVASLAT ELFOGADÁSA:

1. Emberek millióitól veszik el a lehetőséget, hogy egészséges étrend és életmód követésével kezükben tarthassák saját egészségi állapotukat.

Az embereknek szükségük van az egyes élelmiszerek egészségre gyakorolt hatásáról szóló tájékoztatásra, hogy ennek alapján meghozhassák az étrendjükkel és életmódjukkal kapcsolatos döntéseiket. A nemzetközi egészségügyi hatóságok és tudósok szerint egyes súlyos, krónikus betegségek (pl. rák, szívbetegség, elhízás és cukorbetegség) kialakulása nagyrészt a nem megfelelő étrendnek és életmódnak köszönhető. A tájékoztatás hiánya növelni fogja ezen betegségek kialakulásának a kockázatát.

2. A jövő nemzedékeit súlyosabban érinti a probléma. A mai generáció már kellően érti az étrend, az életmód, az egészségi állapot és a jó közérzet közötti összefüggést.

Sokan azért ismertük meg az egyes ételek, növények és természetes készítmények egészségre gyakorolt jótékony hatásait, mert a termékeket gyártó és értékesítő vállalatok tájékoztathatták az embereket azokról. Ha az Európai Parlament megszavazza az egészségre vonatkozó állításokról szóló törvényjavaslatot, a jövő nemzedékek nem ismerhetik meg ezen jótékony hatásokat. Következésképpen sokkal nehezebben tudják majd kiválasztani az egészséges élelmiszereket, és kevésbé tudják majd eldönteni, hogy az optimális egészségi állapot eléréséhez mely táplálékok és összetevők fogyasztására van szükség.

3. A piacon elérhető egészségre vonatkozó információ drasztikus csökkenése hátrányosan érinti azokat a kevésbé tehetős társadalmi csoportokat, akik családjuknak a legjobbat akarják.

A döntés legsúlyosabban a szegényeket és a kevésbé tanult népcsoportokat érintené, mivel ők az étkezéssel kapcsolatos megfelelő döntések meghozatalához kevesebb idővel és tudással rendelkeznek. Jelenleg ezek a rétegek szenvednek leginkább az étrenddel és életmóddal összefüggésbe hozható betegségektől, és nekik van a legnagyobb szükségük a túlterhelt egészségügyi rendszerek által nyújtott segítségre. Egy olyan korban, amikor az elhízás okozta betegségek egyre inkább terjednek, nagyon aggasztó lehet, ha az élelmiszereken nincs feltüntetve elegendő információ a testsúlyukat csökkenteni kívánók számára.

4. Az új törvényből elsősorban a nagyvállalatok profitálnának

Csak a nagy élelmiszeripari cégeknek van elég pénze arra, hogy embereken végzett klinikai vizsgálatok segítségével kimutassák egy adott élelmiszer vagy összetevő fogyasztásának az egészségre gyakorolt kedvező hatását. Csak akkor lehet egészségre vonatkozó állítást tenni, ha a termék jótékony hatását egészséges emberek vizsgálata során kimutatták. Az ilyen jellegű eljárásokat általában gyógyszeripari termékek (főként gyógyszerek) tesztelésére tervezték, kevésbé alkalmasak az emberiség által több ezer év alatt megalkotott ételek és tápanyagok vizsgálatára.

5. Sérti az szólásszabadságot és az alapvető jogokat

A kereskedelmi szólásszabadságot sérti, ha az élelmiszereket és az élelmiszer-összetevőket előállító cégek nem kommunikálhatnak szabadon a fogyasztókkal, és nem hivatkozhatnak olyan tudományos vizsgálatokra, melyek publikált eredményei az általuk gyártott termékek jótékony hatását igazolják. Félrevezető egészségre vonatkozó állítások nyilvánosságra hozatala valóban tilos, de a javaslat által eltörölni kívánt állítások döntő többsége egyáltalán nem félrevezető, csak egyszerűen nem felel meg a szükségtelenül szigorú követelményeknek.

6. A javasolt rendszer megfojtja az innovációt

A tervezett törvény a kisebb cégeket nem ösztönözné innovációra. Nem csupán azért, mert túl bonyolult lenne számukra az egészségre vonatkozó állítások engedélyeztetése, hanem azért is, mert ők szinte csak az ilyen jellegű állítások segítségével tudják a fogyasztók tudomására hozni az általuk gyártott termékek előnyeit. A történelem során az egészséges élelmiszerek gyártásánál a kisvállalatok voltak a legfőbb innovátorok. A korlátozás cégek megszűnéséhez, leépítésekhez és (amúgy elkerülhető) pénzügyi nehézségekhez vezetne.

ÖNNEK VAN LEHETŐSÉGE BEFOLYÁSOLNI A KÉPVISELŐKET

Írjon petíciót: https://www.secure.europarl.europa.eu/aboutparliament/hu/petition.html

Kérdezze képviselőit: http://www.europarl.europa.eu/meps/hu/

Töltse le ezt a levelet és terjessze: http://www.naturhirek.hu/ftp/ANH_kampany.pdf

Terjessze a Facebook-on.

Az európai parlamenti képviselőjének küldendő levél megfogalmazásához nyugodtan használja ezt az összefoglalót.

Forrás: NatúrHírek