Az American Journal of Physiology című szakfolyóirat legfrissebb számában ismertetett tanulmány szerzői úgy találták, hogy a környezetben a cigarettafüstből visszamaradt toxikus részecskék a közvetlen dohányfüstnél is súlyosabb károsodást okozhatnak a magzatoknál és csecsemőknél.

Azokban a lakásokban, szállodai szobákban, autókban, ahol dohányoznak, a cigaretta füstjéből visszamaradnak toxikus anyagok, amelyek vagy a felületeken (például a falakon, bútorokon) vagy a textilekbe (szőnyegbe, kárpitba, függönybe) szívódva igen sokáig jelen lehetnek. A Los Angeles-i Bioorvosi Kutatóintézet (LA BioMed) munkatársai arra hívták fel a várandós nők figyelmét, hogy maradjanak távol azoktól a helyektől, ahol korábban dohányoztak.
 
– Megvizsgáltuk a tüdő kifejlődése során lejátszódó folyamatokat, és úgy találtuk, hogy azokat egyértelműen akadályozta a harmadlagos dohányzás – emelte ki Virender Rehan kutatásvezető.
 
A cigarettázás során a levegőbe kerülő dohányfüst kiülepedik, majd egy idő elteltével a szennyezést igen apró szemcseméretű, egészségre veszélyes vegyületek alkotják.