Mintha csak a 2002-es Die Another Day című James Bond filmben látnánk: egy nemzetközi csoport olyan műhold fellövését tervezi, amely a befogott napenergiát mikrohullámmá alakítva küldené a Földre – megoldást kínálva ezzel a globális energiaválságra.

A kezdeményezés a korábbi indiai elnök, A.P.J. Kalam és a Nemzeti Űrtársaság nonprofit szervezet nevéhez fűződik – az egykori államfő szerint az űrből érkező napenergia által a bolygónk tisztább, gazdagabb és boldogabb lehet.

Egy hatalmas napelemekkel rendelkező műhold az űrben fogná be a napsugarakből származó energiát, amelyet utána mikrohullámokká alakítva küldene a Földre, ahol a földfelszínen elhelyezett speciális vevőkészülék pedig visszaalakítaná azt elektromos energiává, betáplálva azt a már meglévő hálózatba.
A kutatások alapján 2035-re a globális energiaszükséglet 87%-al növekszik, amelyet a hagyományos és megújuló energiaforrások csak kis részben képesek kielégíteni. Az űrből érkező napenergiát a Föld több pontjára folyamatosan sugározhatnák, és az energiaellátást a földi napelemekkel ellentétben nem hátráltatná sem a rossz idő sem pedig az éjszaka.  

Mark Hopkins, a Nemzeti Űrtársaság elnöke elmondta, hogy ez a technológia a környezet károsítása nélkül teszi lehetővé rengeteg energia szabad felhasználását: nincs széndioxid-kibocsátás, ezért nagyon tiszta, megújuló energiaforrás.

A megfelelő technológia még nem áll teljesen rendelkezésre az álom megvalósításához.
„Mindenekelőtt a legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartanunk az, hogy a terv felbecsülhetetlen a Föld globális energiaellátása szempontjából” – nyilatkozta a Space Power Association elnöke, John Mankin. 
A projekt vezetői elismerik, hogy a kivitelezéshez még sok munkára van szükség, de hozzátették, hogy ezért nagyon fontos mielőbb belefogni a megvalósításba.
Kalam szerint a terv 15 éven belül valósággá válhat, azonban ehhez az USA és India együttműködésén túl nemzetközi összefogásra van szükség, ezért hamarosan megkeresik a G8 és a G13 országok kormányait a csatlakozás ügyében.
Bár a NASA jelenleg nem rendelkezik hivatalos programmal az űrből érkező napenergia hasznosítására, korábban már finanszírozott erre irányuló kutatásokat mely szerint a Nemzetközi Űrállomást látták volna el így energiával – a munkálatokat azonban 2008-ban leállítottak.
Az amerikai hadsereg szintén kísérletezett az űrből történő lesugárzással, mivel ezzel a módszerrel a bolygó távoli pontján lévő egységeiket láthatnák el a szükséges energiával.
A jelenlegi tervek szerint az Egyesült Államok adná a projekthez a technológiai hátteret, míg az indiaiak a költséghatékony előállításról gondoskodnának, valamint a műholdat is az ázsiai ország rakétája szállítaná az űrbe. Az indiai űrkutatás az utóbbi években kapcsolt magasabb fokozatba, melynek legjelentősebb eseménye a Chandrayaan-1 műhold felbocsátása volt, míg a második kilövés már az előkészítő szakaszban tart.