“Egyre nagyobb méreteket ölt, a magukat spirituálisnak nevező emberek tábora. Rengeteg poszt az új évezred világrengető változásáról, az emberiség galaktikus múltjáról és jövőjéről, angyalok, tündérek, az isteni sugallat közvetítői, minden ami fény, fénylény, fényevő, fénymester, megmentőnk a fény, hogy csak a legnépszerűbbeket említsem” – így kezdődik a Lótuszlélek posztja, amely megrendítően tanulságos dolgokat vet fel.

Kioktató hangvétel. Semmitmondó , ismeretet nem tartalmazó légből kapott fenhéjjázó mondatok.

Vannak akik szerint spirituális ember az, akit család és iskola helyett az Univerzum tanított, vagy az Élet, vagy ahol az Isten a tanár. Nagy hányaduk a tanítóit jól megfontolt szándékkal nem nevezi meg, miért is akarná hogy bárki számára világos legyen hogy Ő a Fennkölt Jólélek alig van túl jobb esetben pár divatos témájú ezoterikus könyvön, rosszabb esetben, valahányezer forintos pár megvilágosító tanfolyamon. Legtöbbjük mivolta a ködösítés homályába vész.

Ha kérdezel tőlük, nem kapsz saját tapasztalaton nyugvó választ, helyette az eredeti szövegkörnyezetet figyelembe nem vevő idézeteket, valamelyik legtöbbször divatos ’Nagyember’ aranyköpéseiből, ezt viszont rutinszerűen.

Spirituális emberek akik a Legigazabbak, Legkedvesebbek, Legszeretetreméltóbbak, akiket pár jól irányzott lényegre törőkérdő mondat uszkve pár másodperc alatt kibillent a szerepből, akik egyik pillanatról a másikra egy anyázó személyeskedő, sokszor antiszemita hangvételbe csapnak át. Spirituális emberek, akikkel ha módodban áll pár igaz szót váltani percek alatt panaszkodnak sírnak, siratják és felemlegetik a több évtizedes múltat. Miközben a ’Nagymegbocsátó’ szerepében fontoskodnak.

Elfojtott elnyomott érzelmek, düh, bánat, keserűség nagyon sok esetben okoskodás mögé rejtett lelkiismeret furdalás, a fájdalom álcázásaként, kapaszkodónak használt mondatok. Emberi arcokra égett maszkok, meghasonult világ….

1

A spirituális érzület és gondolkodás, annyi idős ahány éve ember él a földön. Kultúránként eltérő szokások mellet, hasonló tartalommal. Vagyis a külcsíny lehet más, de a belbecs csaknem azonos. Buddhizmus, Kereszténység, a Zsidó Kabbala, a Tao, az ősi Sámánisztikus kultúrák, a Jóga, alapjaikban hasonlóak. Mindegyikükben több évszázadra, évezredre visszavezethető a tanítványi láncolat, a spirituális úton haladók nem titkolják el tanulmányaikat, nem beszélnek rébuszokban mestereikről, tudják lehetőségeiket, ismerik határaikat. Egy céljuk van mélyíteni a tudásukat, ismeretek tanulás és megtapasztalás útján. Nem hivalkodóan.

Több gondolkodó (pl Feldmár András, Popper Péter,Müller Péter) mondta/mondja, hogy napjaink embere többségében a családi és személyes gondjait temeti a spiritualitás látszatába. Sokan azt hiszik hogy a másik életében való altruista attitűdbe csomagolt óberkodással megoldódnak fel nem dolgozott problémáik. Ezek az emberek képtelenek szembe nézni azokkal a tulajdonságokkal, érzésekkel amiket nem tudnak elfogadni magukban vagy családjukban. Egyszerűbb más életében kutakodni, másokat kritizálni, bírálni céltalan tanácsokkal ellátni, a megmentő képében tetszelegni.

2

A spirituális pótléka lett valaminek, helyettesíti a meg nem beszélt ki nem mondott sérelmeket, fájó anya gyermek kapcsolatokat, testvéri viszonyokat, elrontott életközösségeket, a magányt.

A valós bocsánatot családtagjaink szeretteink felé, még akkor is, ha elszenvedői voltunk helyzeteknek…..

  •    A lelkiismeretet….
  •    Szüleink segítését, megértését , elfogadását akkor is, ha magatehetetlen idős emberekké váltak….
  •    Gyermekeink elrontott, meg nem értett életét…..
  •    Felelőségünket szeretteink irányában….
  •    Félrelépéseinket…..
  •    Sikertelen párkapcsolatainkat….
  •    Igaz emberséget…..
  •    Önzőséget….
  •    Kapzsiságot…
  •    A magányt…

Érdemes keresni a hiteles, nem titkolódzó, nem ködösítő hétköznapi emberek társaságát. Mit lehet azt tudni…. lehet hogy a piacon, a kis cekkert cipelő idős asszonytól pár mondat után többet tanulhatunk mint a rózsaszín ködfelhőbe burkolódzó fennhéjázó spirituális úton járó embertársunktól.

Forrás: lotuszlelek.blogspot.hu/2015/04/valami-helyett-spiritualisnak-lenni.html

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.