A korábbi vizsgálatok alábecsülték az emberek által a táplálékkal elfogyasztott, egészségkárosító hatású biszfenol A (BPA) mennyiségét – állítják amerikai kutatók.

A Missouri Egyetem kutatói összehasonlították a BPA koncentrációját olyan egerek vérében, amelyeknek a táplálékba keverve folyamatosan adagolták a vegyületet, illetve olyanokban, amelyek – a laboratóriumi vizsgálatok során hagyományosan alkalmazott módon – csak egy alkalommal kaptak nagyobb mennyiségű BPA-t.
 
Az előbbi csoportban lényegesen nagyobb mennyiségben szívódott fel és halmozódott fel a BPA aktív formája, amely a szteroidhormonok receptoraihoz kapcsolódva megzavarhatja az ösztrogén, a tesztoszteron és a pajzsmirigy-hormonok működését, és genetikai mutációkat is előidézhet.
 
Az Environmental Health Perspectives című szaklapban közzétett vizsgálat az első, amelyben a BPA koncentrációját a vegyülettel való rendszeres, mindennapi találkozást követően vizsgálták meg.
 
A kutatást vezető Cheryl Rosenfeld szerint ez a vizsgálat jobban tükrözi az emberekre jellemző valós helyzetet, mint a korábbi vizsgálatok.
 
A BPA számtalan műanyag palackban, edényben, dobozban, cumisüvegben megtalálható, amelyekből beoldódhat a tárolt élelmiszerbe, folyadékba, ezért a legtöbb ember rendszeresen, naponta többször is találkozik a vegyülettel.
 
Évente több mint 8 milliárd tonna BPA-t állítanak elő, és becslések szerint az USA lakosságának 90 százalékában kimutatható mennyiségben jelen van.
 
Forrás: Origo