Tíz év múlva nem lesz, aki a magyar gyermekeket háziorvosként ellássa – nyilatkozta az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke az állampolgári jogok országgyűlési biztosa által szervezett Beteg-gyermek-jogok című konferencia szünetében.

Elöregedőben lévő rétegről van szó: az országban dolgozó 1572 gyermekorvos átlagéletkora 56 év – mondta Huszár András, aki kiemelte: ha nem teszünk gyorsan valamit, akkor tíz éven belül nem lesz gyermekorvos, aki a magyar gyerekeket ellátná. A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke szerint "késésben vagyunk", mert a képzés nem követi a szükségleteket.
 
Egy gyermekgyógyász-szakorvos képzése az egyetemi tanulmányok után még öt évet vesz igénybe. Az egyesület már kidolgozott egy tervet. Országosan felmérték, hol dolgoznak azok a gyermekorvosok, akik hamarosan nyugdíjba mennek, és szükség van a pótlásukra. Egy új ellátórendszert javasolnak, amely egészségügyi központokból és úgynevezett kistérségi praxisokból áll. Ez azt jelentené, hogy több önkormányzat foglalkoztatna egy gyermekorvost – vázolta az elképzelést Huszár András. .Az elnök hozzátette: a kormány Semmelweis-tervében szerepelnek átalakításra utaló mondatokat, de azt nem lehet mondani, hogy egyértelmű állásfoglalásokat tartalmazna a probléma megoldását illetően. Huszár András nem tud arról, hogy ellátatlan gyermek lenne a rendszerben, ami ugyan "ma még működőképes, de csak nagyjából nyolc-tíz évig lesz az".
 
Forrás: Szimpatika