Az őseinket elbűvölték a különböző fénylő kövek. Úgy vélték, hogy az emberek felett hatalma van a drágakőnek. A gyógyítás, de még a boszorkányok és démonok ártó varázslata ellen is. Ekkor már nemcsak szerves anyagokból, hanem szervetlen ásványokból is készítettek ékszereket, sőt titkos főzeteket is…

Az ember ékszerei kezdetben madártollak, állat csontok, karmok, fogak és varázsfüvek voltak. Egyrészt, a gonosz démonok és a betegségek ellen hordták a testükön. Másrészt viszont: az a bizonyos állat, vagy növény az erejét átvigye a viselőjére. A medvekarmokból készült lánctól azt várták, hogy viselője éppolyan erős lesz, mint maga az állat.
 
Az őseinket elbűvölték a különböző fénylő kövek. Úgy vélték, hogy az emberek felett hatalma van a drágakőnek. A gyógyítás, de még a boszorkányok és démonok ártó varázslata ellen is. Ekkor már nemcsak szerves anyagokból, hanem szervetlen ásványokból is készítettek ékszereket.
 
A vulkanikus kőzetek a Föld belsejében, a köpenyben képződnek. A magma itt állandó mozgásban van, de a nagy nyomás hatására különböző kőzetekké szilárdul. A hegy kitöréseinek alkalmával, a forró lávával együtt nagy mennyiségű szilárd kőzet is a felszínre kerül. A magma fő alkotó eleme a peridotit, valamint a benne előforduló ásványok.
A drágakövek nagy része ásványi anyag . Megtalálhatjuk a kőzetekben a felszín közelében illetve a mélyebb rétegekben. A drágakövek többsége szilícium vegyületből áll és a kiegészítő elemek határozzák meg a színeiket.
 
Két fő csoportot különböztetünk meg, az egyik kategória a szerves, a másik a szervetlen kövek sorait gyarapítja. Értékét egyaránt karátban mérik, amely körülbelül 1,5 grammnyi súlynak felel meg. Szépségük, színük, kopásállóságuk és ritkaságuk révén ötven követ sorolhatunk a drágakövek kategóriájába.
 
A ragyogó mélyzöld színű smaragd, a káprázatos csillogású gyémánt, a vérvörös rubin, a búzavirágkék zafír és még sorolhatnánk a szebbnél szebb drágaköveket, amelyek ásvány ország csodálatos virágai. 
 
Az ásványi anyagokról tudták, hogy nemcsak az élő szervezetre voltak jó hatással, hanem a lélekre is. A mágia és az okkultizmus a drágaköveket is felhasználta, mert mágikus erők koncentrátumait látták bennük. Az azték, az inka birodalomban, vagy Babilonban és Egyiptomban pálcákat, amuletteket, vagy uralkodói jelképeket készítettek belőlük. Mindegyik kőnek megvolt a maga hatalma. Egy alapszabály létezett mindkét esetben: az emberi bőrrel mindenképpen érintkeznie kellett mind a két fajta óvó ékszernek. A világon kisebb változtatásokkal, de ugyanaz a védelmező és gyógyító hatása az ásványoknak és drágaköveknek.
 
Mágikus kövek: gyémánt, achát, ametiszt berill, gránit, kakaskő, krizolit, topáz, rubin, topáz, fecskekő, kardkő, karneol, teknőskő, békakő, korall, mennykő, saskő, vízkő, légykő, borostyánkő, hiénakő, heliotrop, cirkon, molochit, ónix, zafír, smaragd, igazgyöngy. 

Ősidők óta használja az ember a kövek mágikus erejét italok, azaz elixirek formájában. Kleopátra egyik fiatalító elixírje a borban feloldott gyöngyök voltak, vagy az indiai istenek itala, az Amrita tiszta vízből és feloldott drágakövekből állt. 

Néhány recept 

A drágakőből készült főzet csiszolatlan, tiszta és kristály formájú kövekből készült. A gyógyitó erőt a Napppal aktiválták, azután beletetették egy fán, vagy üvegen elhelyezett üvegtál közepébe, majd feltöltötték tiszta, természetes vízzel és még két órán át kint hagyták a Napon. Az italt azután jól záródó üvegbe tették és tárolták, vagy azonnal elfogyasztották.

Ametiszt a kedély megnyugtatásához és a feszültség csökkentéséhez. 

Gyémánt a negatív erők kiűzésehez, vagy a bizonytalanság megszüntetéséhez. 

Jáde a kiegyensúlyozottság,bölcsesség,s a bátorság megteremtéséhez. 

Ónix a vesék a sziv és az idegzet regenerálásához. 

Rubin a magabiztosság megteremtéséhez.

Türkiz a test regenrálásához, és az aura szineinek megóvásához.

Vérkő a csontvelő valamint a nemi ivarszervek állapotának javításához.


Hónapok kövei

Január- hiacint, Február-ametiszt, Március-jáspis, Április – zafír, Május-achát, Június-smaragd, Július- ónix, Augusztus-karneol, Szeptember – krizolit, Október – berill, November – topáz, December – rubin.


Állatok kövei
:

Az emberek úgy hitték, hogy a kövek átvették az állatok erejét. Bagoly: labradorit, ametiszt, jáspis; Béka: holdkő, vízzárvány; Bárány, birka: tejopál, jáde, rózsakvarc; Bika: gránit, rózsakvarc; Borz : borostyán; Bálna: kékkorall, hematit; Bölény: lápisz lazuli, jáde, mohaachát; Daru: gyöngy, fehéropál, achát; Delfin: hegyikristály; Denevér: obszidián; Disznó: achát, lápisz lazuli, berill, sárga szerpentin; Egér: tejkvarc; Elefánt: borostyán; Farkas: jáde, ónix, sárgatopáz, smaragd; Fóka: kovakő, korall, gyöngy; Főnix: gyémánt; gyík: drúza; Hal: gyöngy, korall; Harkály: holdkő, rózsakvarc; Hattyú: gyémánt, rubin; Héja: krizolit, opál; Hiúz: borostyán; Hód: jáspis; Holló: lápis lazuli; Jaguár: opál, turmalin; Jávorszarvas : achát, obszidián; Kacsa: jáspis; Kecske: holdkő; Keselyű: ametiszt; Kígyó: karneol, achát, rubin, smaragd, gránit; Kos: rubin, gránit; Kőszáli kecske: gránit; Krokodil: rubin, gránit, karneol; Kolibri: rubin, smaragd, turmalin; Kutya: holdkő, jáspis, türkiz; Lazac: karneol; Liba: hegyikristály; Ló: ametiszt, topáz; Macska: labradorit, macskaszemek; Majom: rubin, hematit; Medve: heliotrop, berill, jáspis, topáz; Mókus: karneol; Nyúl: gyöngy; Oroszlán: gyémánt, topáz, arany; Ökör: jáde, mohaachát, smaragd; Őz: borostyánkő; Párduc, Leopárd: jáspis, ónix; Patkány: gyémánt, gránit, ametiszt; Pegazus: hegyikristály; Pillangó: fluorit; Pók: füstkvarc, obszidián, rutilkvarc; Puma: türkiz, hegyikristály; Rák: kvarcok, holdkő, gyöngy, hegyikristály; Róka: citrin, kalcedon, arany; Sas: gyémánt; Sólyom: opál, sólyomszem, arany, gyémánt; Szalamandra: hematit, tűzopál, gránit; Szarvas: holdkő, zafír, rózsakvarc, achát; Szamár: kovakő; Tehén: tejopál, tejes holdkő, tejkvarc; Teknősbéka: mohaachát, borostyánkő; Teve: topáz; Tigris: tigriszem; Tyúk: gyémánt, rubin, gránit, topáz; Varjú: füstkvarc, rutilkvarc; Vidra: türkiz. Egyszarvú: hegyikristály, holdkő; Kentaur: holdkő; Sárkány: gyémánt, arany; 
 

Az apostolok kövei

Szent Péter- jáspis; Szent Máté- krizolit; Szent András- zafír; Szent Jakab- kalcedon; Szent János- smaragd; Szent Fülöp- szardonix; Szent Tamás- berill; Szent Bertalan- karneol; Szent Tádé- krizopraz; Szent Simon- jácint; Szent Mátyás- ametiszt.

 
Arkangyalok kövei

Mihály : szodalit; Gabriel: citrin; Rafael: malachit; Uriel: borostyán; Haniel: holdkő; Azrael:kalcit; Chamuel: zöld fluorit; Jeremiel : ametiszt; Jophiel : vörös turmalin ; Raziel : hegyi kristály; Zadkiel : lápisz lazulin; Ariel: rózskvarc; Metatron : “görögdinnye” turmalin; Sandalphon: türkiz.
 

Tapasztalataim szerint, az arkagyalok köveinek meghatározása nincs kőbe vésve!
 
Angyalok kövei

Asmodel – topáz, Ambriel – gránit; Gábriel – ónix, Barchiel – jáspis; Malchediel – rubin; Murill – smaragd, Verchel – zafir, Humatiel – gyémánt, Humiel – berill, Zuriel – jácint.

 
Bár a drágakövek nyers állapotban is hasznosak és hatékonyak voltak, ám hatásukat fokozták, hogy az „abraxas” bűvös szót a kőbe vésték. E szó görög betűinek összege 365-öt, az év napjainak számát adja. Csillag-, hold-, skorpióképpel, valamint e bűvös szóval díszített talizmánok az „abraxas gemmák”.
 
A „Peri lithon” címet viselő könyv foglalkozott az emberiség történetében először ásványokkal. A mű szerzője II. Theophrastus (371-300) volt, aki Kr. e. 310-ben írhatta művét, amely az akkor ismert drágakövek leírásáról szól.
 
A drágakövek nagy tudósai : Az ókorban Platon (görög filozófus), Teheophrasztosz (görög filozófus, Arisztotelész tanítványa), Dioszkoridész ( görög gyógyszerész), Claudius Galenus (görög tudós és orvos), Id. Plinius ( a mai Németország területén tartózkodó római légi parancsnoka volt), Szent Izidor (Sevillai püspök) és még sorolhatnám a híres kőtudósok nevét, hiszen minden kornak megvolt a maga zsenije, aki csak úgy mellékesen megértette a drágakövek nyelvét.
           
Bottyán Szeli Sára
(folytatjuk)