Egy orosz kozmológus szerint nem kizárt, hogy az élethez szükséges körülmények uralkodhatnak a szupermasszív fekete lyukak belsejében. Ennek fényében ott akár a földinél sokkalta fejletteb civilizáció is létezhet.

A kissé hajmeresztő elmélettel Vyacheslav Dokuchaev kozmológus állt elő. A fekete lyukak olyan erős gravitációval rendelkeznek, hogy mindent magukba szívnak, még a fényt is, és ami egyszer átlépte egy fekete lyuk eseményhorizontját, az nem szabadulhat a szörnyetegtől. Dokuchaev szerint a fekete lyukban vannak azonban olyan régiók, ahol a fotonok stabil pályákon keringve "életben maradhatnak", nem lesznek a kozmikus szörny martalékává. A tudós meglátása az,hogy ha fotonok megbújhatnak, nincs okunk feltételezni, hogy nagyobb objektumok, mint például egy bolygó miért ne tehetné ugyanezt.
 
Dokuchaev szerint ha létezne ilyen módon élet, az vélhetően sokkal fejlettebb lenne a földinél, elképzelhető, hogy a Kardasev-skála harmadik helyét foglalná el – írja a Daily Mail.
 
A nevezett skála (jellemzően elképzelt idegen, az emberinél fejlettebb) civilizációk technológiai fejlettségének mérőeszköze, melyet Nyikolaj Kardasev szovjet csillagász javasolt először, 1964-ben. A skála elméleti, mivel jelenleg csak az emberi civilizációt ismerjük. Alapvetően három fokozatba sorolja a civilizációkat. Az egyes típusba azok tartoznak, akik bolygójuk erőforrásait teljes mértékben uralják. A kettes típusba azok tartoznak, akik csillaguknak és bolygórendszerüknek mesterei, végül a harmadik típust azok alkotják, akik galaxisuk erőforrásait uralják maximálisan.
 
A skálán a fokozatok között törtszámokkal jellemezhető fejlettségi szintek is elképzelhetőek, ez esetben az emberi civilizáció fejlettsége napjainkban 0,7-0,75 között van.
 
Forrás: STOP