Szakértők szerint bármelyik pillanatban kitörhet a Katla vulkán, hamufelhőbe borítva Európát. Az Eyjafjallajökull vulkánnál sokkal nagyobb tűzhányó erupciója lényegesen nagyobb fennakadást okozna a légi közlekedésben, mint korábban említett, kimondhatatlan nevű társa.

A szigetcsoport déli szegletében elhelyezkedő tűzhányó, melyet egy gonosz trollról neveztek el, nagyobb magmakamrával bír, mint a 2010-es fennakadásért felelős Eyjafjallajökull. Utolsó kitörése 1918-ban volt és körülbelül egy hónapig tartott, súlyos károkat okozott a mezőgazdaságban. A tűzhányót takaró jég egy része megolvadt és elárasztotta a gazdaságokat.
 
Szeizmológusok aggódva figyelik a Katla alatti morajlásokat, melyek egy küszöbön lévő kitörés előjelei is lehetnek. Apróbb rengéseket észlelnek a vulkán körül, melyek egyre erősödnek, nem kevés aggodalomra adva okot. Múlt héten egy négyes erősségű rengést mértek a szakemberek a tűzhányó környékén, mely Piall Einarsson, az Izlandi Egyetem geofizikus professzora szerint egyértelműen a hegy nyugtalanságát jelzi. A szeizmológusok és az egyetem geológusai a katasztrófavédőkkel együtt azon dolgoznak, hogy felkészítsék az esetleges kitörésre a környékbeli településeket, mint amilyen a 300 lakosú Vík is. A katasztróvavédők evakuálási tervet készítettek, valamint ideiglenes házakat állítottak fel, de attól tartanak, hogy amennyiben a vulkán kitör, kevesebb, mint egy órájuk lesz kitelepíteni az embereket – írja a Daily Mail.
 
A Katla ezt megelőzően a nyáron adott komolyabb életjelet magáról. Július 9-én egy kisebb váratlan jökulhlaup, jeges áradat indult meg a vulkánt borító Mýrdalsjökull gleccseren, melynek következtében a Múlahvísl folyó leszakította a felette lévő hidat. A szigetország kutatói szerint vélhetően egy nagyon kicsi, úgynevezett freatikus kitörés mehetett végbe a jég alatt, amely az olvadékvizet létrehozhatta, de ez elég bizonytalan. Freysteinn Sigmundsson geofizikus véleménye szerint arra is van esély, hogy a jelenség csupán geotermális aktivitáshoz köthető".
 
Azonban van pár megfigyelés, melyek arra utalhatnak, hogy valójában egy nagyon kicsi kitörés történhetett a Katlán. Egyrészt intenzív szeizmikus aktivitás volt megfigyelhető, mely a magma mozgására utalhat a kürtőben. Másrészt a gleccseren található üstszerű beszakadás mélyült, illetve továbbiak keletkeztek, melyek körül repedések jelentek meg. Mindez arra utal, hogy egy jelentős hőhatás érte a gleccsert. A kitörés következtében a kaldera feletti jégtakaró egy kisebb területen megroggyant és egy 50 méter mély beszakadás keletkezett – olvasható a Tűzhányó Blogon.
 
Forrás: STOP