Mai napig tudományos vita tárgyát képezi az a floridai kastély, melyet építője harminc év alatt egyedül épített fel azt állítva, hogy megoldotta a piramisok titkát. A témára egy floridai olvasónk, Edit Bocskay Scott hívta fel a figyelmünket.

Ki ne ismerné a legendás rockénekes, Billy Idol Sweet sixteen című slágerét! S vajon hányan tudják a dal eredetének történetét? Azt, hogy kit takar az `édes 16 éves` lány, aki valóban létező személy volt.

Edward Leedskalnin lett emigráns hűtlen kedvese, a 16 éves Agnes Scuff az esküvőjük előtti napon elhagyta jegyesét. A Florida városban élő férfi ekkor elhatározta, soha el nem múló szerelmét egy különleges oltárral örökíti meg: korallkőből felépít egy kastélyt. 1921-ben látott munkához a lakóhelyétől 16 km-re lévő Homestead-ben, ahová három éven át naponta szállította a hatalmas kőtömböket. Néhányan tudományos lehetetlenségnek tartják a műveletet és transzcendens erőt látnak benne. Ezzel szemben a kastélyt bemutató honlap végtelenül hétköznapi magyarázatot ad a kérdésre: Edward egy régi teherautó alvázára rakta a terhet, melyet egy barátja traktorral vontatott a célállomásra.

A megalitok kastéllyá formálása szintén heves vitákat vált ki szakmai és laikus körökből egyaránt. Minden jel szerint ugyanis az építész – 1951-ben bekövetkezett haláláig, azaz harminc éven át – egyedül dolgozott nagy művén, mely a Taj Mahal után a világ második, szerelmi csalódás által inspirált emlékműve. Szaporítja a kérdések számát az a tény is, hogy modern gépek alkalmazása nélkül hogyan volt képes a szikladarabok helyszíni mozgatására. Hiszen az egyes falszakaszok magassága eléri a 2,5 métert, szélessége a 120 cm-t, vastagsága az 1 métert.

Állítása szerint, bár tanulatlan ember volt, kőműves családból származott, így nagyon is jól ismerte a tömeg és az emelőerő fizikai törvényeit. Egyszerű eszközei, az állványok, csigák és csörlők helyes használatát mindenesetre alátámasztja a végeredmény. És az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a korallkő porózus anyag, vagyis ránézésre jóval nehezebbnek tűnik feltételezett súlyánál.

Forrás: Múlt Kor