Aki egyáltalán észreveszi a látása romlását, azonnal szemüveget csináltat vagy dioptriát módosít anélkül, hogy megbizonyosodna arról, valóban szüksége van-e rá. Meg sem fordul a fejünkben, hogy egy kis energiaráfordítással éveket és dioptriákat spórolhatnánk meg magunknak.

Szemünk romlása elsősorban az egészségtelen életmód következménye. Nap mind nap a monitor előtt ülve szinte pislogás nélkül a szemünktől alig 50 centiméternyire vibráló képernyőre meredünk. Legtöbbször észre sem vesszük, de órák telnek el anélkül, hogy felállnánk, megmozgatnánk elgémberedett tagjainkat vagy pihentetnénk a szemünket. Munka végeztével hazamegyünk, leülünk a tévé elé.
 
Az alternatív gyógyítást előtérbe helyező d r. W.H. Bates amerikai szemorvos (1860-1931) módszerének alkalmazásával azonban szemüveg és műtét nélkül is javítható a látás és egyes szembetegségek.
 
A szemjógának is nevezett módszer egyszerű, relaxáción alapuló gyakorlatokra épül. A tréning otthon végezhető, és már a napi pár perces gyakorlásnak is figyelemreméltó hatása van. A tréninget nem kell folytatnia annak, aki visszaállította tökéletes látását, vagy tartós javulást ért el, ugyanakkor a visszaeséstől sem kell tartania.
Szembetegségek és gyógyításuk
 
A szemtorna minden korban, mindenféle szembetegség gyógyítására alkalmas kezelési forma, amelyet bárki bármikor gyakorolhat a nap folyamán. Az alábbiakban csokorba szedtük a leggyakrabban előforduló szembetegségeket és látási problémákat.
 
Extra látás: Pilóták, rendőrök, olimpiai lövészsportolók, vadászok, stb. speciális szakmák elengedhetetlen kelléke a szuper vagy extra látás, amit csak látástréninggel lehet fejleszteni. A normál látás két-háromszorosa azonban mindenki számára elérhető!
 
Távollátás: A fiatalokat is érinti, de alapvetően a középkorúak problémája a távollátás. A betegséget a szem elöregedésével magyarázzák, de tulajdonképpen arról van szó, hogy 40 éves kor elmúltával mindenki elszokik az egészséges nézési szokásoktól és egyre messzebbről látja csak az olvasnivalót. Kb. 15-20 év elteltével ez a probléma szürke hályoghoz vezethet, mivel a 4-5 dioptriás üveg annyira lelassítja látószervünk keringését, hogy a salakanyagok sokasága elszürkíti a szemlencsét.
 
Rövidlátás vagy közellátás: Sajnos minden negyedik gyereknél az általános iskolában kezdődik a probléma abból adódóan, hogy a tanulás nem a természetes nézési szokásokat követeli a szemtől. (Messzire helyezett táblák, egy pontra való fókuszálás, stb.).
 
Kancsalság, szemtengelyferdülés, tompalátás: Gyerekkori látászavar, amit a rossz nézési szokások véletlenszerű kialakulása vagy az iskolai tanulás okoz. Látástréninggel szemüveg és operáció nélkül is teljes gyógyulás érhető el.
 
Színtévesztés: A színlátás – leginkább a zöld és piros – zavara elsősorban férfiakra jellemző. Kialakulásának oka ismeretlen. Javítása, teljes gyógyítása csak szemtornával lehetséges.
 
Szürke és zöld hályog: Az idős kor problémája. Általában a magas dioptriás szemüveg okozta keringési zavar következménye, de kialakulásában a stressz, az öröklődés is közrejátszhat, ami a szemnyomás megnövekedését vagy a szem belső terének elszürkülését, homályosodását okozza. Korrigálása szemüveggel nem lehetséges. Gyógyítása: operációval vagy szemtréninggel.
 
Nagyon magas dioptriák, komoly retinaproblémák, meszesedések, születési rendellenességek, maradék látás: A látástréning itt az orvosi tevékenység mellett vagy annak befejeztével történik, jó eredménnyel. Más eljárás pillanatnyilag nem létezik. Ennél a kategóriánál teljes gyógyulásról nem beszélhetünk, de az élet minőségének javulását csak a látástréning hozhatja meg, kitartó, kemény munkával.
 
Írási, olvasási, számolási nehézségek (az ún. „diszes” problémák), beszéd-, hallászavarok, beilleszkedési problémák. A kisiskolások egyre riasztóbb méreteket öltő rendellenessége. Mivel ezek a zavarok is feszültségtől keletkeznek és a látástréning nyugtató hatása minden területre kihat agyunkban, a látástréning igen hatékonyan hozzájárul a szaktanárok tevékenységéhez, a szülők otthoni fejlesztőmunkájához.