Számtalan különös esetről hallani, melyek lehetnek hihetetlennek tűnők, fantasztikusak, szórakoztatók, esetleg teljesen hitelesek. Egy biztos: nem hagynak hidegen minket. Sem a hívőket, sem pedig a kételkedőket. Vagy félelmet, vagy érdeklődést váltanak ki belőlünk.

Kísérteties ugatások
 
Norma Kregsal skót juhászkutyájának, Corkynak az ugatására ébredt New Yorkban. Csakhogy Corky már nem élt. Mrs. Kregsal felkelt az ágyból, hogy szétnézzen, és akkor észrevette, hogy tűz ütött ki a házban.
 
Wichitában (Kansas) Mrs. Lowanda Cady is halott kutyájának ugatására ébredt. Ő egy tolvajt ért tetten a konyhában.

Walter Manuel rémülten riadt fel Los Angeles külvárosában fekvő otthonában, amikor kedves kutyájáról, Ladyről álmodott. A kutya három héttel korábban halt meg, de Manuel hallotta álmában, hogy Lady nagyon dühösen ugat. Odaszaladt a hálószoba ablakához megnézni, és azt látta, hogy pizsamába öltözött kétéves kisfia beleesett a kerti medencébe. Lélekszakadva kirohant, s még sikerült kimentenie a kisfiut a vízből.

Kiegészíteném a történetet egy sajáttal: Édesanyám utolsó heteit súlyos betegségben a kórházban töltötte, és nagyon érdekes élményei voltak. Többek között állandóan hallani vélte a kutyám hangját, ugatását a kórházban és meg volt győződve arról, hogy veszélyt jelez, és a kutya valahol ott tartózkodik a kórház udvarán. Le is szidott miatta miért vittem be (?), és mindig tolmácsolta, hogy mikor mit jelez a kutya, vagy beteg-e. És valóban akkor lett beteg a kutya, amikor anyukám ezt úgy látta, és akkor történt valami baj, amikor képzetében a kutya vészjelzően ugatott.
 
Nem szellem-kutyáról volt szó, hiszen ma is él. Viszont az utolsó stádiumban lévő elméje nyitottá vált olyan érzékelésre is, amire normál tudatállapotban nem volt képes. Jelző- és érzékelő rendszerét a kutya személye formázta meg.

 

A jelenségek csoportosítása
 
A ,,szellem" szó egy sor megmagyarázhatatlan jelenségre utal. A jelenségeket ugyan nem tudjuk teljes megbízhatósággal megvilágítani, mégis jól megalapozott csoportokra oszthatjuk őket. Íme a kategóriák, amelyek esetenként átfedik egymást,és meglehet, felosztásuk elméleti:
 
 • Újrajátszás vagy visszajátszás vagy feljegyzés. Olyan szellemek, amelyek a korábbi eseteket pontosan lejátsszák.
 • Jelenlét. A megfigyelőben egy bizonyos helyből vagy tárgyból kisugárzó furcsa érzés alakul ki.
 • Kopogó szellemek (Poltergeist). Ezek a szellemek összezavarják a tárgyakat, különösen egy bizonyos személy jelenlétében.
 • Interaktív szellemek. E szellemek gyakran üzenetet hoznak, vagy más módon kapcsolatba lépnek a megfigyelővel.
 • Időkiesés: akkor következik be, ha az illető egy másik időben találja magát.
 • Élő szellemek: Alakmásról akkor beszélünk, ha egyetlen személyt más-más helyen egyszerre (több ember) lát.
 • Hasonmásnak nevezzük, ha egyetlen személy két alakját látják általában egymáshoz közel, ugyanazon tevékenység közben.
 • A vardogoerek olyan szellemek, amelyek megelőzik a megfigyelőt. Így tehát, ha az illető először megy valahova, joggal hihetjük, hogy járt már ott korábban.”
Érdemes azt is tisztázni, hogy mit, vagy kit nevezünk szellemnek. A szellem egy olyan energialény, aki valamikor a földön élt fizikai testben, és az utolsó földi megnyilvánulásának formáját veszi fel a következő reinkarnációig. De ezt is csak a földi létekor, hiszen a másik dimenzióban a formának nincs jelentősége. Ott mindannyian energiagömbök ugyanúgy, mint az Angyalok. Az emberi felfogóképességhez alkalmazkodnak az alakváltással. Vannak, akik látják őket, de vannak olyan élő emberek (és állatok), akik más érzékszervükkel képesek érzékelni a jelenlétüket: hallással, szaglással, egyéb testi érzékeléssel. Nemcsak az a hiteles, ha valaki látja. Mégis sokan az egyetlen bizonyítékként létezésükre kizárólag a látást tudják elképzelni, sőt ragaszkodnának a tapintási élményhez is.
 
A szellemek más rendszerben, csoportosításban
 
Alapvetően léteznek itt ragadt, és visszatérő szellemek. Az itt ragadt szellemek meghaltak ugyan, de nem fejezték be útjukat, azaz nem mentek át a másik dimenzióba, hanem az élők dimenziójába ragadtak. Mivel az idő a másik dimenzióban nem létező tényező, itteni időszámítás szerint lehetnek akár több száz éve itt ragadtak is, és lehetnek pár hete elhunytak is.
Sokan passzív, bolyongó szellemek, akik nem avatkoznak bele az élők világába.
Mások meg nagyon is aktív szellemek, akik megszállóként gazdatestet keresve annak a személynek minden élettevékenységét, döntését befolyásolják.
Azok is aktívak, akik nem uralják ugyan senki testét, de kívülről avatkoznak bele az élők életébe. Akár kárt is tudnak tenni, tárgyakat megmozgatni, embereket fellökni, baleseteket, baleset helyzeteket teremteni.
 
Szándékuk szerint lehetnek
 
 • Egyszerűen másban további életet remélők, vagy szenvedélyüket más testében tovább folytatók. (Pl. ilyenek az alkoholisták, egyéb függők, akik általában megszállók lesznek).
 • Szeretteik életét jó szándékkal követők, kísérők.
 • Bosszúállók, akik így fejezik be azt, amit az életükben elkezdtek.
 • Önzők, uralkodók, akik pl. így magánvagyonukat képesek védeni. (Ők nem képesek megszabadulni ragaszkodásaiktól, vagy függőségeiktől.)
 • Tudatlanok, nagy részüknél az sem tudatosodott, hogy már nem élnek, vagy nincs információjuk a lélek útjáról.
 Azok, akik meghaltak és időben átmentek a másik dimenzióba, egy idő után megtisztulva képesek visszatérni az élők közé. Ők azonban sohasem rossz szándékúak, hanem mindig segítő szándékkal érkeznek, súgnak, tanítanak, és szabadon közlekednek a dimenziók között. A velük való kapcsolatfelvétel szerencsés következményekkel szokott járni. Míg az itt-ragadtakat segíteni kell a „hazatalálásban”, a szabadon közlekedőkkel semmi tennivalónk nincs. Sokszor érdemes az üzeneteiket lejegyezni. Főleg azoktól, akiket életben is ismertünk.
 
Nagyon sokan vannak, akik szeretnék látni az egyébként láthatatlant,és szeretnének alkalmasak lenni arra, hogy a kapcsolatot felvegyék velük. Ez nem mindig szerencsés kívánság! Kérdezzék meg a látókat! Szerintük nem olyan jó dolog ez a képesség és nehéz kezelni.
 
-eszme-