Stephen Hawking, a világhírű elméleti fizikus nemrég bejelentette: valószínűleg megoldást talált a fekete lyukakkal kapcsolatos  “információs paradoxonra”. Szerinte az információ nem vész el a fekete lyukakban, sőt lehet, hogy ezek az objektumok valójában másik univerzumokba vezető átjárók. VIA: Origo.hu.

Einstein általános relativitáselmélete szerint a fekete lyukak – amelyek gravitációs vonzása olyan erős, hogy semmi, még a fény sem jut ki belőlük, ha egyszer átjutott az eseményhorizonton – által beszippantott anyag információja megsemmisül; a kvantummechanika törvényei szerint azonban az információ örökéletű.

Ez az úgynevezett információs paradoxon.

Stephen Hawking

Stephen Hawking

Stephen Hawking azonban – saját állítása szerint – megoldást talált a paradoxon feloldására.

Az információ nem kerül be a fekete lyuk belsejébe

Hawking – két munkatársával, a Cambridge-i Egyetemen dolgozó Malcolm Perryvel és a Harvard Egyetemen kutató Andrew Stromberggel közösen – állt elő egy lehetséges megoldással. Elképzelésük szerint a behulló részecskék kvantummechanikai információja valójában nem kerül be a fekete lyuk belsejébe.

Javaslatom értelmében az információ nem a fekete lyuk belsejében tárolódik, ahogy erre számítani lehetne, hanem a határán, az eseményhorizonton” – mondta Hawking az augusztus 25-én a stockholmi KTH Királyi Műszaki Intézetben tartott Hawking Radiation konferencián.

02

Megmarad, de mégis elveszik az információ

Az információ a határon kétdimenziós hologramok, úgynevezett szupertranszlációk formájában tárolódnak, magyarázta. Ezeket a szupertranszlációkat – amelyek fogalmát először 1962-ben vezették be – azonban már nem lehet használható információkká visszaalakítani.

A behulló részecskékről szóló információ visszatér, de kaotikus és hasznavehetetlen formában” – mondta Hawking. „Az információ minden gyakorlati felhasználás céljára elveszik.”

Szerinte elképzelhető, hogy a fekete lyukak valójában átjárók másik univerzumokba.

„A lyuknak nagynak kell lennie, és ha forog, akkor lehet, hogy átjáró egy másik univerzumba” – mondta Hawking.

De ez után már nem lehetne visszatérni a saját univerzumunkba. Ezért én nem próbálnám ki, noha oda vagyok az űrutazás gondolatáért” – tette hozzá viccesen a kutató.

 

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.