Feltételezem, hogy akik a Fényportált olvassák, zömmel úton vannak, azon a spirituális úton melynek vége a megvilágosodás, a felébredés, az önmagunkra találás, és jelölhetnénk még egy-két ide illő kifejezéssel a végcélt. Hitvilágonként más és más szó fejezi ki ugyanazt az állapotot. Csakhogy ez az út nagyon rögös, nehéz, senki számára sem nevezhető könnyen járható nyolcsávos sztrádának, és senki útját sem egyengetik előre.

Feltételezem, hogy akik a Fényportált olvassák, zömmel úton vannak, azon a spirituális úton melynek vége a megvilágosodás, a felébredés, az önmagunkra találás, és jelölhetnénk még egy-két ide illő kifejezéssel a végcélt. Hitvilágonként más és más szó fejezi ki ugyanazt az állapotot. Csakhogy ez az út nagyon rögös, nehéz, senki számára sem nevezhető könnyen járható nyolcsávos sztrádának, és senki útját sem egyengetik előre. Megyünk rajta felfelé és lefelé, sokszor megcsúszunk, szakadékokat ívelünk át, vagy esetleg belezuhanunk és kezdjük elölről. Szerintem sokan visszafordulnak, vagy tévútra tévednek. Megbotlunk a rögökben, felsértjük magunkat, fájlaljuk sebeinket, és sokan vannak olyanok is, akik zsákutcába szaladnak, és az a sajnálatos, amikor ugyanebbe az utcába vezetnek magukkal még sokakat. Ráadásul itt nincsenek figyelmeztető jelzőtáblák, vagy ha mégis, azok nagyon alacsonyan, nagyon belül, amire figyelni kellene. Most ezekről a rejtett jelzőtáblákról lesz szó, amik előre jelzik a rögöket, és óvatosságra intenek.
 
A legfőbb jel, amikor nem megy az addig megszokott meditáció.
 
Ilyenkor nyugtalan az elme, túl sok az aggódás, a kétely, képtelen a meditáló egy helyben maradni, lenyugodni testileg is. Mindig halogatja a meditálást, s ha mégis elkezdi, akkor túlságosan tompa lesz, vagy belealszik. A jó kis alvás egészséges, de nem meditáció! (Ha valaki ezt tapasztalja, akkor érdemes légző gyakorlatokat végezni, vagy egy nagyot sétálni a friss levegőn, vagy valami mást olvasni és utána visszatérni a meditációhoz. Sokan végeznek meditációt kényelmesen eldőlve, fotelban, fekve… Kétségtelen, hogy a test így könnyen ellazul, csakhogy megteremtettük a belső figyelem helyett az alvásra az alkalmat. Aki komolyan meditál, az ne tegye ezt fekve és túlságosan kényelmesen! Jó, ha tartania kell a derekát, a fejét, ami ha elbillen, akkor azonnal felébred. Nem kötelező a lótuszülés, vagy a törökülés, a hazai ízületek ezt nehezebben bírják, de mindenképpen ideális forma. A hinduk lapos párnán, a buddhisták kicsit magasabb ülőpárnán meditálnak, érdemes kipróbálni, melyik felel meg a legjobban. De meg lehet világosodni széken ülve is…
 
Gyakori, hogy az ugrándozó elme elcsábít valamilyen más tevékenységhez. Ami hirtelen fontosabbnak tűnik. Hú, még el kell intéznem ezt a levelet, meg kellene főzni az ebédet, inkább le kellene vinni a szemetet. Ezek elterelő, önbecsapó tevékenységek, sem a test, sem az elme nincs a meditációhoz megfelelő állapotban.
 
A mindent átölelő béke és nyugalom helyett harag támad bennünk. Önmagunk iránt, vagy bármi más iránt, ami elvonja a figyelmet. A harag olyan energetikai állapotba hoz, ami végképp nem engedi meg az elmélyülést.
 

Forrás: www.integralakademia.hu
Legyen gyanús, ha túlságosan elégedetlen vagy a tanítóddal!
 
Sokaknál a legfőbb meditációs akadály – és ez által az egész út akadályoztatottá válik – ha valaki elkezd mindenben kételkedni, legfőképp a saját gurujában, tanítójában. Tanul tőle valamilyen technikát, de magában azt gondolja „ez nem nekem való” „ez a technika nekem nem jó, nekem valami más kell” „nekem az jött le fentről, hogy másképpen kell csinálni, pl. így…” Ugye hallottak már ilyen esetekről? Ha nem hiszed el, amit a mestered mondd, akkor rossznak látod, rosszként tapasztalod mindazt, amit ő tanított, pedig a tiltakozás a te tudatodban van és eltűnt a hit és alázat. Abban az esetben pl. a mestered, a tanítód iránt. De ezzel együtt egy évezredek óta bevált módszert dobsz ki, s ha túl gyakran mondod, hogy „ez nekem nem jó, ezt másképpen szeretném, én másképpen tudom” – bizony erősen dolgod van még az egóddal. A spirituális tanok és a gyakorlás nem az újítások helye. Itt évezredek óta bevált gyakorlatok vannak, illik megtisztelni a betartásával.
 
(Összeállítva Gánti Bence Integrálakadémiai jegyzetéből)
 
-eszme-