A 20. század elején megtalált ókori kincseshajóban a szobrok és ékszerek mellett találtak egy különös szerkezetet, melyről sokáig azt hitték, hogy csak földönkívüliek építhették. Kutatók nemrég jöttek rá, hogy az Antiküthérai Mechanizmusnak nevezett szerkezet a számítógépek ősének is tekinthető.

1902. május 17-én találtak rá, 40 méter mélyen Antiküthéra szigete mellett, a tenger mélyén keresgélő szivacshalászok, egy az i.e. 1. században elsüllyedt római hajóroncsban. A röntgenvizsgálatok és egyéb modern eszközök segítségével kiderült, hogy a szerkezet több mint 37, kézzel készített, bronz fogaskerékből és tárcsából áll.
Ez egy antik számítógép, melynek rendeltetése még nem teljesen ismert. Valószínűleg a csillagászatban használhatták, pontos méréseket végezhettek vele a Nap, a Hold és öt másik bolygó helyének meghatározásával. Keletkezése kb. Kr.e. 100-150 körülre tehető, mielőtt egyáltalán hasonló szerkezet megjelent volna a világ más részein.
 
A lelet 82 különböző alkatrésze között találtak 30 bronz fogaskereket is, a legnagyobb 27 foggal rendelkezett. A szerkezeten ógörög csillagászati feliratok is találhatók. 33 cm magas, 17 cm széles, és 9 cm mély, bronzból készült és fa tokban volt elhelyezve.
 

Több mint 2000 írásjel és szimbólum található rajta. A központi tárcsa a görög zodiákust és az egyiptomi naptárat mutatta. A kutatók szerint az Antiküthérai Szerkezet napközpontú, vagyis heliocentrikus szemlélettel készült. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy az emberiség 2000 éve is rendelkezett fejlett csillagászati tudással és technológiával.

  
A kutatók számítógépes tomográfiai eszközökkel világították át a leletet, így sikerült az alkatrészeket borító kőzetlerakódás alá tekinteniük, és pontosabban meghatározniuk az egyes elemek formáját. A vizsgálatok során gépbe vésett feliratokat is találtak.

 
A walesi kutatók úgy vélik, az Antiküthéra Mechanizmus csillagászati eszköz volt, amely elsősorban a hold- és napfogyatkozások előrejelzésére, illetve a bolygók mozgásának követésére szolgált. A szakemberek szerint a gépezetet eredetileg egy duplaajtós faszekrényben tárolták, amire a használati utasítás is rá volt írva. Úgy képzelik, a 2200 éves kalkulátort tekerőkarral lehetett üzemeltetni.
 
Az elemzők vezetője, Mike Edmunds a BBC-nek elmondta, hogy a találmány elképesztő precizitással dolgozott. Például a Hold ellipszispályája miatt néha gyorsabban mozog az égbolton – a szerkezet ezt is figyelembe vette a bolygómozgások előrejelzésénél. Edmunds úgy véli, hogy a gép Hold mellett a Vénuszt és a Merkúrt is figyelte. Kollégája, Michael Wright ennél is tovább ment, szerinte a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz mozgását is követték a masinával.

Az Antiküthéra Mechanizmus a szakemberek szerint annyira pontos, hogy valószínűleg több tökéletlen prototípus előzte meg. Ilyeneket azonban eddig nem találtak a régészek, bár utalnak írások a létezésükre. Edmunds szerint azért ritka az efféle lelet, mert a bronz akkoriban igen értékes fém volt, ezért az ilyen szerkezeteket később beolvasztották. A tudós rámutatott arra, hogy abban a korban készült bronzszobrokat is csak elsüllyedt hajók rakományában találtak, a többi minden bizonnyal kohóban végezte.
 
Edmundsékat egyébként lenyűgözte a gépezet összetettsége. "Sokkal bonyolultabb, mint egy mai karóra. A készítése utáni 1000 évből nem ismerünk hozzá mérhető szerkezetet" – lelkesedett a tudós a tanulmányt kommentálva. A walesi csoportot segítő görög kutatók vezetője, John Seiradakis osztotta kollégája véleményét: "Olyan fontos felfedezés ez a technikának, mint az Akropolisz volt az építészetnek."
 
Forrás: Index, Spear