Az atomerőművekből és a kísérleti atomrobbantásokból származó radioaktív sugárzásból kifolyólag több millióval kevesebb kislány születik, állítja egy új tanulmány.

A müncheni Helmholtz Kutatóközpont tudósai szerint sokkal inkább az atmoszférikus atomrobbantások hatására tolódtak el az újszülöttek nemek közti arányai, mintsem a földfelszín közelében történt ipari atomkatasztrófák, mint például Csernobil, vagy Fukushima miatt. A tudósok az 1975 és 2007 közötti, az Egyesült Államokból és 39 európai országból származó népesedési adatok alapján kezdték el a kutatómunkát.
 
Az első nagyméretű, nemek közti arányeltolódást még jóval korábban, 1964 és 1975 között regisztrálták világszerte, és csak jóval ezután, 1986-ban következett be a csernobili atomkatasztrófa. Ezzel szemben az első kísérleti atmoszférikus atomrobbantásokra az 1960-as, 70-es években került sor. A levegőben történő atomrobbantásokból származó nukleáris anyagot a széláramlatok az egész Földön eloszlatták.
 
Csernobil hatását inkább csak lokálisan tudták mérni, a közeli Fehéroroszországban például sokkal több fiú született az ukrán atomkatasztrófa után, mint lány. Minél közelebb volt egy ország Csernobilhoz, annál erősebben lehetett érezni a hatását, mondta Hagen Scherb, a müncheni Környezeti és Egészségügyi Kutatóközpont munkatársa.
 
A tudósok a Japánban történt fukushimai atomkatasztrófa következményeként egy újabb nemek közti arányeltolódásra számítanak, elsősorban az Egyesült Államok nyugati partszakaszának közelében.
 
Korábbi állatkísérletek alapján a kutatók megállapították, hogy a radioaktív atomok a spermában található X kromoszómában okoznak inkább károkat. Az férfi hímivarsejt vagy X, vagy Y kromoszómát tartalmaz, míg a női petesejtben csak Y kromoszóma található, magyarázta jelenség okait Dr. Scherb.
 
Forrás: Napidoktor