A 2012 és 2014 közti időszakban erős napkitörések, elektromágneses viharok várhatók. Erdélyi Róbert, az University of Sheffield magyar kutatója szerint összeomolhatnak a civilizációnk működését biztosÍtó elektromágneses rendszerek. Sok felekezet ezt az utolsó idők bibliai jeleivel veti össze.

Mély álmából ébred a Nap – jelentette ki Richard Fischer az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) vezető munkatársa utalva arra, hogy az elkövetkező években erőteljesen növekszik a napfoltok aktivitása. Fejlett technológiai rendszerünk és infrastruktúránk miatt ki vagyunk szolgáltatva az ebből következő hatásoknak; a légkörben zajló elektromos jelenségek komolyan károsíthatják bolygónkon az elektromos berendezéseket, a vezetékrendszereket.
 
De miben áll ez a fokozódó naptevékenység? Ehhez ismernünk kell a napfoltok és a napkitörések jellemzőit. Amint Erdélyi Róbertnek, az amerikai University of Sheffield magyar kutatójának tájékoztatásából kiderül, a napfoltok a Nap felszínének alacsony hőmérsékletű területei „csak” mintegy 4000 C-fokosak. Ezek az égitestről készült felvételeken fekete foltokként mutatkoznak. Számuk (sűrűségük) hatással van a földi életre is; ha kevesebb napfolt képződik, csökken a Földön az átlagos hőmérséklet. Ennek egyik jellemző megnyilvánulását az ezerhatszázas évek közepén élte át az emberiség, amikor is Londonban úgy befagyott a Temze, hogy házat lehetett a jégre építeni.
 
A napfoltok másfelől igen erős mágneses terek – magyarázta a magyar kutató. A napkitörések éppen ezek ellenében jönnek létre, amikor is a mágneses tér – a fizika törvényeinek engedelmeskedve – energia-minimumra törekszik. Kitöréskor az egyes foltok között kapcsolat alakul ki, és a különböző mágneses terek kiegyenlítődése nyomán több millió tonna anyag hagyja el a csillagot, amelynek részecskéi óriási, másodpercenként több ezer kilométeres sebességgel szóródnak szét az űrben. S ha egy ilyen nagy energiájú elektromos részecske valamilyen elektromos berendezéssel ütközik, az menthetetlenül fölmondja a szolgálatot.
 
Hatásuk miatt a napkitörések jelentik ránk a nagyobb veszélyt. Az eddig ismertek közül az 1895-ben tapasztalt úgynevezett Carrington-kitörés volt az egyik legerőteljesebb, amit Észak-Amerikában észleltek. A krónikák szerint az éjszaka közepén olyan erős sarki fény ragyogta be az égboltot, hogy annak vörösben-zöldben játszó fénye mellett újságot is lehetett olvasni. Egy turistacsoport pedig napfelkeltének gondolta a fényjelenséget, és készülődni kezdett a túra folytatásához. Mindehhez annyi kár társult, hogy több helyen kiégtek a távíróvonalak.
 
Erdélyi Róbert szerint ha ma következne be egy Carrington-kitöréshez hasonló esemény, nem úsznánk meg ennyivel. Egy erős napkitörést kísérő légköri elektromos hatások ugyanis képesek tönkretenni például a teljes európai transzformátorhálózatot, és fölgyorsíthatják a gáz- és olajvezetékek korrózióját is.
 
A csillagászati előrejelzések szerint éppen a londoni olimpia idején fog tetőzni a nap aktivitása. Ez azt jelenti, hogy az olimpia közvetítésével nagy gondok lehetnek, és az egész Földön komoly fennakadások történhetnek az áramszolgáltatásban, valamint műholdak és kommunikációs rendszerek bénulhatnak meg. Föl kellene tehát készülnie az emberiségnek a napviharok fogadására – figyelmeztetett a szakember. Mert az bizonyos, hogy 2012 és 2014 között erős kitörésekre számíthatunk.
A Biblia egyes helyeken ír a közelgő ítélet jeleiről úgy, mint a Nap visekedésének változásairól. Ézsaiás könyvének 30,26 verse szerint: „Olyan lesz a sápadt hold fénye, mint az izzó nap fénye, az izzó nap fénye pedig hétszeres lesz, a nappali fény hétszerese, azon a napon, amikor az Úr bekötözi népe sérülését, és meggyógyítja a rajta ejtett sebet.” Ez a jelvárás sok keresztény gyülekezetet jellemez, lásd (hallgasd) ezt a slágert.
 
Forrás: Mindennapi