Minden ami jó, az vagy hizlal, vagy erkölcstelen – ismerjük a mondást. És meglepődünk, amikor olyat találunk, ami jó is, egészséges is, és nem hizlal. És miért írunk erről egy spirituális rovatban? Mert a lélek felemelkedésére törekvő olvasóink zöme ügyel a testére és a táplálkozására is. Ezért az információ nem elsősorban egy receptes könyv ismertetője, hanem jó tanács az egészséges életvezetéshez.

Bizonyára sokan gondolkoztak már el azon, hogy az egészségért miért kell szenvedni, aszkétikusan élni, visszafogni magunkat, és miért lesz minden kedvünkre való elfoglaltság káros, egészségtelen, vagy erkölcstelen. Egyszerűbb befalni a zsíros kenyeret – ami ráadásul nem is rossz -, mint pl. biocsírákkal megpakolni a növényi zsiradékkal megkent teljes kiőrlésű lisztből készült kőkemény kenyérszeletet… Persze ízre nem rossz ez sem, és ezzel vigasztaljuk magunkat, de valójában a tudatunk fogadtatja el velünk, miközben a káros sokkal finomabb. Ráadásul az egészséges táplálkozás luxus árú (sőt, kifejezetten drága), az egészségtelen pedig fillérekből kihozható. Ez utóbbi a magyarázat az elterjedésére, és arra, hogy rászoktunk az évtizedek alatt.
 

alaptészták, gyümölcslapok
Nyilván érthető, hogy egy háborús, vagy szorongatott, szegény időszak után az emberek – főleg az asszonyok – találékonysága folytán kitalálták, hogy miképpen lehet a legolcsóbban, a legkevesebből a legjobban jóllakatni a családot, a gyerekeket. Az egészséges étkezés igénye már csak akkor merül fel, amikor már nem a jóllakatás, nem az evés a lényeg, hanem az igazi értékes TÁPLÁLKOZÁS. Amikor már az emberek nemcsak jóllaktak, hanem el is híztak, akkor jöhet a lefogyasztásuk és életük egészséges mederbe terelése megfontolt étkezéssel és átgondolt mozgással.
 
Vigasztaló édességek
 
Sokan vannak úgy, ha rossz a kedvük, boldogtalanok, egy kis édességgel vigasztalhatók. Az édesség évezredek óta az ajándékok netovábbja, értéket képviselt, szeretetet szimbolizált. Persze ma elsősorban a gyári csokoládékat, bonbonokat, tortákat, süteményeket, fagylaltokat értjük alatta, pedig a természetes, kevésbé manipulált és gyártott édességek is ugyanannyira élvezhetők. Ráadásul egészségesek.
 
A napokban jelent meg egy nagyszerű könyv a Bioenergetic Kiadó gondozásában Lénárt Gitta tollából Élő édességek könyve címmel. (Ajánlónkban megtalálható.) Úgy érzem, hogy muszáj róla pár sort írnom, mert gondolatokat indított el bennem – hátha az olvasókban is fog.
 
Az egyik korjelenség manapság, hogy a lakosság nagy része elsavasodott. A nem megfelelő táplálkozás miatt az egész szervezet savasodik, és ez komoly egészségi problémákat, emésztési zavarokat, kellemetlen közérzetet okoz. Egyre többen iszogatnak „zöld löttyöket” lúgosító szándékkal, amik lehetnek importált ital alapanyagokból (pl. Innerlight), vagy lehetnek különböző tea fajták (pl. az egyszerű zöld tea), vagy a természet ajándéka a búzafűlé. Nem állítanám egyikről sem, hogy finom, de az egészség érdekében megszokható és elfogyasztható. Tudjuk azt is, hogy a cukor (elsősorban a fehér répacukor) és az abból készült termékek is savasítanak, egy csoki elfogyasztása után egy elsavasodott ember gyomra fél órán belül égni kezd. Ezért különösen figyelemre méltó, hogy Lénárt Gitta könyve lúgosító édességek receptjét tartalmazza!
 
Nagyszerű ötletek
 
A receptes könyv nem a megszokott alapanyagokat tartalmazza. Pl. nem találkoztam benne liszttel, répacukorral. Annál inkább friss és aszalt gyümölcsökkel, keleti fűszerekkel és alapanyagokkal, zöldségekkel, olajos magvakkal. Még a házi készítésű csokoládé receptjét is megadja, ami cukor nélkül készül, egészséges anyagokból. Általában a bemutatott édességek nyers alapanyagokból készülnek, nem hizlalnak, finomak, és egészségesek, sőt cukorbetegeknek is ajánlatos, de mégsem javasolják, hogy az étkezés javarészt ebből álljon. Ne feledjük, az édesség a táplálkozás színesítője, nem pedig alapja.
 
Élő édességek. Vajon mit jelent? Elsősorban azt, hogy nincs megfőzve, megsütve. A készítésekor nem alkalmaznak 42 foknál magasabb hőmérsékletet, így minden enzim, hasznos anyag a készítményben marad.
 
Bizony nem olcsók.  Ha vásárokban árulnak ilyet, ott is meglepődünk az áron, de mégis teljesen érthető. Hiszen semmi sincs helyettesítve, dúsítva, minden 100 %-osan abból van, ami rá van írva. Ráadásul az aszalt gyümölcs összeesik, kevesebb és töményebb lesz. Cukor sem kell hozzá, mert önmaga gyümölcscukra elegendő. Csakhogy fogyasztani is elegendő kevesebbet belőle, ám az minőségi.
 
Hogy kerül a csizma az asztalra? Miért írunk receptes könyvről egy spirituális portálon?
 
Ne essünk abba a tévedésbe, hogy miközben énünket keressük, lelkünket ápoljuk, templomunkat, a testünket elhanyagoljuk. Nem kell feltétlenül aszkéta életmódot folytatni. Habár a legtöbb vallás és keleti filozófia pártfogolja a vegetáriánus életmódot és étrendet, nem hiszem, hogy kizárólag vegetáriánus étkezéssel lehet megvilágosodni… Tiszteljük, ha valaki ezt választja, és fogadjuk el azt is, ha nem. Mindenre lehet filozófiát találni, de az ellenkezőjére is…
Egyre többen táplálkoznak nyers, élő zöldségekkel, gyümölcsökkel, és ez képezi életmódjuk alapját. Tehát egy spirituális ember számára fontos a táplálkozása, az egészsége. A teste legalább annyira fontos kell, hogy legyen, mint a lelke tisztasága. A felemelkedettséghez szükséges a külső-belső harmónia, ami kerüli a szélsőségeket.

eszme –