Sába királynőjének aranybányáját találhatták meg brit régészek Etiópia északi hegyvidékén.
Az expedíciót, amely Louise Schofieldnek, a British Museum volt kurátorának vezetésével Tigré-tartományban, Geralta-fennsíkon végez ásatásokat, egy csaknem hét méter magas sztélé vezette nyomra, amelyre a Napot és a Hold sarlóját vésték – olvasható a Biblical Archaeology című honlapon, valamint a The Guardian online kiadásában.

A régészek a közelben Szabá (Sába) legfőbb istenségének, a Holdnak szentelt templom oszloptöredékeit fedezték fel, a szentélyt egy ősi csatában aratott győzelem tiszteletére emelték. A közelben az expedíció megtalálta az ősi csatateret is.

Szabá (Sába) ókori keleti állam, Dél-Arábia Kr.e. 1. évezredben virágzó "tömjén királyságok" egyike. Gazdagsága forrása a Dél-Arábiát a Földközi-tenger medencéjével összekötő karavánutak ellenőrzése mellett az illatos mézgák, tömjén és mirha termesztése és exportja volt, ezekből drága balzsamok, füstölők, illatszerek és kozmetikumok készültek. Sába mitikus királynőjéről, látogatásáról Salamon királyhoz a Biblia mellett a Korán is említést tesz.

Forrás: Inforádió