Régóta léteznek olyan elméletek, melyek szerint univerzumunk csak egy a sok közül. Neutronok viselkedésének tanulmányozásával szeretné bizonyítani egy belga kutatócsoport a párhuzamos univerzumok létezését.

A tudósok ezen teóriát eddig nagy energiájú ütközések megfigyelésével próbálták igazolni, most viszont azt remélik, hogy a "multiverzumokat" neutronok vizsgálatával is bizonyítani tudják, melyek szerintük egyik univerzumból a másikba ugrálnak.

A Michel Sarrazin és munkatársai, a belga Namur Egyetem szakemberei nevéhez fűződő elképzelés szerint egy év munka után már eredményekkel fog szolgálni. A tudósok begyűjtenek néhány neutront, lehűtik őket és egy mágneses mező segítségével megfigyelési sebességre lassítják őket. A neutronok az elképzelés szerint falnak ütközve így lassabban bomlanak fel. A kísérlet lényege azon alapszik, hogy a neutronok mindig gyorsabban bomlanak le, mint ahogyan azt várják. A kutatók úgy vélik, hogy a semleges töltésű részecske nem tűnik el teljesen, hanem átugrik más univerzumokba – számolt be a kutatásról a Daily Mail.

A neutronok bomlási rátáját figyelembe véve Sarrazin megállapította, annak az esélye, hogy egy neutron más univerzumba ugorjon, kevesebb, mint egy a millióhoz. A kísérlet egy éven át fog futni, hogy kiderüljön, a Föld Naphoz való viszonya, az ebből adódó gravitációváltozás befolyásolja-e a neutronok viselkedését.

Forrás: STOP