Nemrégiben érkezett a hír, hogy a fénynél gyorsabb részecskéket találtak a tudósok. A neutrínók, amelyek eszerint gyorsabban haladnának a fényt alkotó fotonoknál, azonban még korántsem biztos, hogy valóban megdöntik a relativitáselmélet alaptézisét. (Einstein teóriája szerint a fénynél nem lehet nagyobb sebessége semminek.) Most ugyanis megismétlik az egy hónappal ezelőtti kísérletet, amelyben neutrínók gyorsabban haladtak állítólag a fénynél.

Azok a tudósok, akik az egy hónappal ezelőtti, világraszóló kísérletet végezték, bejelentették, hogy újra elvégzik a tesztet, méghozzá másféleképpen, mint korábban. Mindezzel az őket ért kritikákra reagáltak a kutatók, sőt most azt is lehetővé akarják tenni, hogy mielőtt publikálnák eredményeiket, más fizikusok is megoszthassák a tudományos közvéleménnyel téziseiket.

Az Opera elnevezésű kísérlet egyik résztvevője, a BBC-nek nyilatkozó Sergio Bertolucci szerint az egyik legfontosabb dolog most az, hogy a kísérlet messzemenő hatásait alaposan megfontolják, és „ne bolondozzák körbe” a világot előzetes eredményeikkel.

A korábbi kísérlet szerint az európai részecskegyorsítóból, a Nagy Hadronütköztetőből, Genfből egy neutrínónyaláb valamivel előbb elérte a 732 kilométerre lévő „célállomást”, az olaszországi Gran Sasso laboratóriumot, mint azt a fény tette volna.

Márpedig Einstein relativitáselmélete szerint a fénynél nem lehet gyorsabban haladni. Éppen ezért a kísérletet bírálók szerint valamilyen „rendszerhiba” történhetett az egy hónappal ezelőtti teszt során. A CERN kutatási igazgatója, Bertolucci szerint most a kísérletet az eredetitől eltérő körülmények között akarják megismételni. Más időzítéssel és ütemezéssel küldik most a sugárnyalábot Gran Sassóba, hogy kiszűrjék ezeket a „rendszerhibákat”.

 Forrás: HVG