Chile partjainál, az óceánban bukkantak rá kutatók a világ eddig ismert legnagyobb vírusára, amelynek genetikai állományában több mint ezer gén van.

A megavírus (Megavirus chilensis) DNS-e 6,5 százalékkal nagyobb, mint az eddigi rekorderé, a mimivírusé (Acanthamoeba polyphaga Mimivirus), amelyet 2003-ban izoláltak először.
 
A vírusok mérete általában jóval kisebb, mint a baktériumoké, mert szaporodásukhoz az szükséges, hogy megfertőzzenek egy gazdasejtet, amelyben sokszorozódhatnak. Az M. chilensis azonban olyan hatalmas, hogy mérete meghaladja számos baktériumét, genetikailag pedig az eddigi legösszetettebb vírus, amelyet leírtak. A 0,7 mikrométeres M. chilensist akár fénymikroszkóp alatt is látni lehet.
 
A normál vírusoknál 10-20-szor nagyobb méretű megavírus gazdaszervezete nem ismert. Az M. chilensis "nem tűnik ártalmasnak az emberre" – közölte Jean-Michel Claverie, a francia nemzeti kutatóintézet munkatársa. A megavírust bemutató tanulmányt az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS ette közzé.
 
Forrás: HVG