Régóta gondolkodom azon, hogy az évkör egyik legnagyobb ünnepéről, jelesen március 25. Gyümölcsoltó Boldogasszony napjáról megosszam gondolataimat, és ezáltal talán sok lélekben újra méltó helyet kap a női minőség, a hölgyek legkiemelkedőbb ünnepe. Ebben az évben elszántam magam, mivel a 2016-os év egyik nagy hatású együttállása ezen a napon van.

12721559_1136140726419298_475886654_n

A hagyomány szerinti krisztusi fogantatás (Gyümölcsoltó Boldogasszony) és megfeszítés (Nagypéntek). Ezen a napon nagyhatású kegyelmi energiák szabadulnak fel. A Kegy-Elem az Univerzum teremtő és fenntartó energiájának, a Szeretetnek a forrása, és mint olyan, kizárólagosan a női (befogadó, elfogadó, kreatív) minőség sajátja.

Mielőtt azonban bárki is megkövezne, nem szeretnék pálcát törni a szokássá vált március 8-i ünnep felett. Nyilvánvaló módon kellően mély gyökeret jelenthet sokak számára a tengerentúlon a XIX. században elkezdődött női egyenjogúsági mozgalom, illetve ennek eredményeit itt a kontinensen is deklaráló I., illetve II. Internacionálé. Ezek az események mind a március 8-i dátumhoz köthetők, így teljesen érthető, hogy formai szokásrendünkben ez a nap lett a Nemzetközi Nőnap dátuma.

Sajnos azonban látnunk kell, hogy a folyamat, amelyet a mozgalom elindított, mára olyan mellékhajtásokat növesztett, amelyek magát a nőiséget taszítják méltatlan és bénító helyzetbe. Ugyanezek a mellékhajtások értéktelenítik el a világ teremtő erejét, kiszolgáltatva ezzel mindent és mindenkit egy mesterségesen létrehozott világképnek, elvágva az Embert a természetes megújulás és újjászületés csodájától.

Mint olyan sokszor, most is azt látjuk, hogy szokásaink – a “fejlődés” nevében -, hogyan írják felül a hagyományainkban megjelenő ősi értékeket. Tudnunk kell, hogy a szokás és a hagyomány jelentős különbséggel bír. Ma már elég kétszer megrendezni a főutcában egy lepényevő versenyt ahhoz, hogy a harmadik alkalommal “immár hagyományosnak tekinthető” legyen.

12067125_1136140643085973_1174391032_n

A hagyomány nem attól hordoz univerzális értékeket, hogy az ember saját szempontrendszer által vezérelve vissza-vissza tér egy eseményhez, hanem attól, hogy ember feletti (mondjuk ki: isteni) értéket hordoz az Ember számára.

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe egy ilyen ünnep. Mélyen az ember hagyományában gyökerező, ősi tisztelet övezte ünnep. A KEGY-ELEM ünnepe. A Nő, és a női minőség ünnepe.

A Kegyelem minden létező forrása, egy új lehetőség a létezésre. Nem véletlen, hogy az ember ezen a napon kezdett minden olyan mezőgazdasági munkába, amely az életéhez szükséges élelem megtermelését jelentette az adott évre. Miért tette? Mert áldás volt (van) rajta.

Ne feledkezzünk meg a legmagasabb női minőséghez szóló imánk kezdőmondatáról: „Üdvözlégy Mária, kegyelemmel teljes..”

A kegyelem nélkül elpusztul az élet. Analógiája a víz, mely a szeretet eleme. Ez a nap az újjászületés, a megváltó Szeretet, az elfogadás és megújulás ünnepe. Ezek az ősi értékek mind a női minőségben léteznek, és ezeket az értékeket a Hölgyek hozzák el a világ számára. Lássuk be. Mi férfiak is ebből e kegyelemből élünk, és táplálkozunk. A Nő az aki képes szeretteit elárasztani a szeretettel, melyben benne él az új lehetőség, a megújuló bizalom és a biztonság. Még akkor is, ha nap mint nap, erején felül kell a kegyelmi áradást fenntartani.

Ezt ünnepelte az Ember Gyümölcsoltó Boldogasszony napján, és ez iránti tiszteletünket kell kifejeznünk ma is, ha az életet és a létezéshez szükséges erőt meg akarjuk őrizni a világ számára!

Az ünneppel és a tisztelettel erőt kell adnunk azoknak a hölgyeknek is, akik úgy érzik, hogy sokszor fizikai erejük végén járnak. Erőt kell adnunk azoknak is, akik nem kapják meg a tiszteletet áldozataikért. Erőt kell adnunk azoknak is, akiket senki nem tanított meg Nőnek lenni, és “jól menő” szinglikként söprik le illúzióikat belvárosi romkocsmák bárpultjáról. Ez most trendi.

Hölgyeim! Köszönet minden mosolyért, minden érintésért és minden megértő szóért, melyekben mindig ott él a Kegyelem.

Isten éltessen minden Nőt, Gyümölcsoltó Nagyboldogasszony napján!

Holló Szabó Lajos

Tarot, Életút-elemző, Spirituális Mester

Tel: 06709074477

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100010080374767&fref=ts

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.