Valószínűleg neolitikus rituális hely lehetett az az épület, melynek alapjai egy ásatás során kerültek elő Angliában. A lelet a kutatókat az észak-amerikai izzasztókunyhókra emlékeztette.


Megalitikus építmény Avebury-ben
Valószínűleg neolitikus rituális hely lehetett az az épület, melynek alapjai egy ásatás során kerültek elő Marden Henge-ben (Wiltshire, Anglia). Jim Leary régész elmondta, hogy az alapok között egy elsüllyedt tűzhelyet találtak, mely egykor intenzív hőt adott le.

"Az észak-amerikai izzasztókunyhókat juttatta eszembe" mondta Leary. "Elképzelhető, hogy egy tisztító-szertartás részeként használták."

E mellett találtak egy szemétdombot tucatnyi disznócsonttal, melyek egy 5000 évvel ezelőtti hatalmas ünnepség maradékai lehetnek.


Leary elmondta, hogy a Marden Henge a legnagyobb ilyen jellegű építmény Angliában, de mivel nincs hozzá tartozó kőgyűrű, sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni. A 19. század óta nem vizsgálták egészen addig, amíg 1969-ben Geoffrey Wainwright professzor kutatást nem végzett az északi részén. A Hatfield Barrow nevű hatalmas halom, mely akár a Silbury Hill kisebb változata lehetne, összeomlott miután egy aknát ástak a középpontján át.

Az ásatások jelenleg nagyon korai szakaszban tartanak, de Leary szerint további érdekes felfedezésekkel kecsegtetnek.