Van egy jó hírünk azok számára, akik nem lustálkodhatnak reggel sokáig jó, meleg ágyikójukban, és eddig irigykedtek azokra, akik megtehetik: vékonyabbak, boldogabbak és egészségesebbek lehetünk, ha korán kelünk.

Ezt állítják ugyanis egy friss tanulmányban a londoni Roehampton Egyetem szakemberei, akik több mint ezer férfit és nőt kérdeztek ki egészségükről és alvási szokásaikról.
 
A válaszadók 13 százaléka korán kelő: reggel hét előtt már fent van, és hétvégén sem alszik tovább. A résztvevők hat százaléka pedig a másik véglet: ők kilenc előtt sem hétköznap, sem hétvégén nem kelnek fel. A maradék 81 százalék, a többség pedig valahová a két szélsőség közé sorolja magát.
 
Az elemzés során kiderült, hogy a korán kelők kevesebb jelét mutatják a depressziónak vagy a szorongásnak. Ők azok, akik rendszeresen reggeliznek is, ezért egészségesebben táplálkoznak, és általában vékonyabbak. A legrosszabb testi és lelkiállapotra pedig az éjszakai baglyok számíthatnak, legalábbis a felmérés tanúsága szerint. A kutatók ugyanakkor hozzátették, mindez nem jelenti azt, hogy a későn fekvő-kelő emberek feltétlenül boldogtalanabbak a korai pacsirtáknál.