Sokat hallhatunk ezoterikus témák kapcsán a szellemekről, a szellem erejéről, a szellemgyógyászatról és a lélekgyógyászatról. Hasonló, de mégsem egymást fedő fogalmakról van szó, amelyeket érdemes tisztázni.

A szellem és a Szellem nemcsak írásában tér el egymástól. A szellem meghalt emberek éteri teste, amit egyesek érzékelnek, mások látnak is, sokszor képileg filmeken, fotókon rögzítik, és még többen vannak azok, akik még nem is hisznek benne csak azért, mert valamilyen módon még nem érzékelték őket. Lehetnek itt ragadt szellemek, és lehetnek dimenziókon át közlekedő szellemek, akik leggyakrabban segítők. A Szellem a tudattal, a felettes énnel is azonosítható, mint személyiségrész. Gyakran hallani, hogy az ember áll testből, lélekből és szellemből (Szellemből), azaz ez a fogalomrendszer megkülönbözteti az érzelmi részünket (lélek) a tudatos részünktől (szellem). Ha ebben a formában értékeljük a Szellemet, akkor máris messzire vezethetnek a gondolataink, és máris lesz képünk arról az erőről is, amit a Szellem erejének nevezünk. Azaz a tudatunk, az elménk erejéről beszélünk.
 
Ebbe a témakörbe tartozik a hazánkban már ezrek számára ismert és gyakorolt módszer (életforma?) az agykontroll is, de soha nem nevezzük szellemgyógyászatnak, bár erejét és módszereit tekintve egymáshoz hasonlítható. Ide sorolható a mára már nagyon ismertté és elismertté vált Titok módszere, és minden olyan meditációs módszer, ami arra serkent, hogy valaki a saját elméje erejével érje el céljait a hétköznapi életben csak úgy, mint akár a saját teste vagy lelke gyógyításában. Mint tudjuk, az agykontrollosok szoktak távoli személyeknek is segíteni, szoktak gyógyító tevékenységet is végezni mindenféle hókuszpókusz nélkül, kizárólag fejlett vizualizációs képességeikkel, és tudjuk, hogy csoportban ez az erő jóval hatékonyabb.
 
Maga a meditáció is az elme erejét aktiválja, miközben elcsendesíti. Az imagináció pedig az elme képrendszerét használja fel arra, hogy kapcsolat jöjjön létre a tudat mély rétegei és a tudatosság, illetve a felettes én között. Az imagináció (képek vizualizálása) felhasználható a lélek rejtelmeinek feltárására és gyógyítására is.

A szellemgyógyászat is hasonló eszközökkel manipulál (jó értelemben). Felhasználja az Isteni Erőt, gyakran használ ehhez szimbólumokat, spirituális segédeszközöket (van ahol sok a mutatvány, van ahol kevés vagy nincs, ez iskola kérdése), de használja a gyógyító és a gyógyítandó személy szellemi erejét is. A személyiségrészeket megszemélyesítik, külön választják, megszólítják és úgy aktiválják, úgy létesítenek kapcsolatot egymással (pl. a pszichotronikában). Más szellemgyógyászati irányzatokban (például a RAI aktív szellemgyógyászatban) dolgoznak valódi szellemekkel is, felhasználják erejüket és univerzális tudásukat, vagy tanácsaikat, útmutatásaikat. A gyógyításban felhasználnak színeket, belső energiákat aktiválnak, vagy alkalmazzák a korábban csak keleti csodának számító pszi sebészetet is.

 
Ma a sámánisztikus kultúra is újból feléledt, akik képesek az ősi szellemek erejét aktiválni, ősi módszereket alkalmazni (pl. izzasztó kunyhó), felhasználják a transzállapotokat is gyógyításra, és a Természet erejét, legyenek azok növények (gyógynövények) vagy állatok (erőállatok). Így dolgoztak az indián sámánok is, és ugyanezek az elemek fellelhetők a hazai táltos kultúrában is.
 
A közeljövőben magazinunk bemutatja a különböző szellemgyógyászati módszereket, és azok legjelentősebb hazai képviselőit.
 

-eszme-