James Cameron kanadai filmrendező egy történelmi jelentőségű merülésre vállalkozott: tengeralattjárójával a Föld legmélyebb pontjára, a Mariana árokba merült, és tért vissza onnan szerencsésen, egészségesen. Fontos felvételeket készített az árok élővilágáról, növényekről, állatokról. Eddig még nem rendelkezett a tudomány ilyen képekkel, a National Geographic Channel fogja vetíteni a felvételeket.

A híres filmrendező, James Cameron visszatért biztonságosan a felszínre és a nevét így is beírhatja a történelemkönyvekbe, mint az első önálló búvár, aki elérte a Mariana-árok legmélyebb pontját. A filmrendezőnek – akinek 1997-ben kasszasikert hozott a "Titanic" c. filmje és 11 Oscar-díjat nyert – ez volt 72.víz alatti utazása.

"Úgy éreztem, hogy egy nap alatt elmentem egy másik bolygóra, és ugyanazon napon vissza is jöttem," – mondta Cameron egy nyilatkozatában.

A közel hét mérföldnyi út és majdnem a fagypont alatti hőmérséklet – ahogy Cameron leírja -, mint egy "teljesen jellegtelen, idegen világ" hasonló a Hold felszínéhez. Megörökítették a 3D videón is és várhatóan bemutatják majd a National Geographic Channel-en .

A National Geographic-nak mondta Cameron, hogy útja a tengeralattjaróval, amit elnevezett Deepsea Challenger-nek, levitte 35756 láb (10898 méter) alá az óceán mélyére, a teljes sötétségbe.

"Merülni a sötétségben-ez olyasmi, amit egy robot nem tud leírni" – mondta Cameron. "Az út legfontosabb jelentősege azonban az, hogy kitágítja a lehetőségeket, hogy az ember meddig mehet, mit tud látni, és hogyan lehet értelmezni őket." A Mariana-árok merülés alatt, Cameron részt vett egy sor teszt merülésben,amely alatt világrekordot állított fel a legmélyebb egyéni tengeralattjáró távon.

Cameron Mariana-ároki merülése két óra 36 percig tartott az eredetileg tervezett mintegy hat órás merülés helyett. Talajmintákat gyűjtött és még vadon élő állatokat, amelyeket felhozott a felszínre további vizsgálat céljából. Azonban problémák adódtak a tengeralattjáró hidraulikus rendszerében, így le kellett vágni a feltárási időből. Az út alig több mint két és fél óra lett.
Ez volt az első út a Mariana-árok alján 50 év óta. 1960-ban, két felfedező tette meg a legelső utat az amerikai haditengerészet trieszti merülő fedélzetén, de nem tudtak felvenni látható képeket, mert a felkavart iszap zavaró volt az óceán fenekén.
A 70 perces visszaút után Cameron "vertikális torpedó" merülőjét egy helikopter fedezte fel majd egy Csendes óceáni kutatóhajó darujával emelték ki a tengerből.

Az expedíció orvosa Joe MacInnis mondta, Cameron útja "a végső teszt egy ember és a gépe között." A víz nyomása a Mariana-árok alján nyolc tonna négyzetcentiméterenként, ez a tengerszint feletti nyomás ezerszerese. Cameron merülését szigorúan figyelte a Microsoft társalapítója Paul Allen, aki jelen volt az óceán felszínén, hogy nézze Cameron történelmi merülését. Allen lelkes támogatta az űrkutatásokat is, és birtokában van a világ legnagyobb jachtja, amely egy teljesen felszerelt tengeralattjáróként is működtethető.

Forrás: Yahoo News

Fordította: Edit Bocskay Scott