Ismeretlen ókori halotti kultusz nyomaira bukkantak amerikai tudósok a Himalájában, ahol az elhunytak csontjairól, mielőtt végső nyugalomra helyezték volna őket, gondosan lefejtették az izomzatot.

A Mustang-körzetben 4200 méteres magasságban egy barlangban 27 személy – férfi, nő és gyermek földi maradványait fedezték fel. Az előzetes DNS-vizsgálatok tanúsága szerint a másfélezer éve elhunyt személyek rokonságban álltak egymással.

A holttestekről lefejtették a húst, vélhetően fémkéssel, majd ezután a csontvázakat akkurátusan széles fapolcokra fektették. A barlangban kecske-, szarvasmarha- és lócsontokat fedeztek fel, az állatokat a feltételezések szerint feláldozták. A kutatók kizárják a kannibalizmus lehetőségét.

"Egészen másként csontozzák ki a húst, ha táplálkozásról van szó. Ráadásul emberevés esetén a koponyát széttörik, és elfogyasztják az agyvelőt, ahogy szétzúzzák a csontokat is a csontvelő megszerzése érdekében, itt viszont semmi hasonlót nem tapasztaltunk" – magyarázta a kutatásokat irányító Mark Aldenderfer, a Kaliforniai Egyetem régésze.

A régész szerint e temetkezési szokás kapcsolatos lehet két másik halotti rituáléval – az egyik a Tibetben mind a mai napig létező "az égbe temetkezés" gyakorlata, amikor a halott testét a papok feldarabolják, és "felkínálják" az elemeknek és a keselyűknek. Mint Mark Aldenderfer megjegyzi, Tibet mindössze 16 kilométerre van a barlangtól.

A másik rítust a zoroasztrizmus, a i.e. 2. évezredben, az iráni fennsíkon született vallás követői gyakorolták, akik a halált a gonosz ideiglenes győzelmének tekintették, így az elhunyt tisztátlan volt a szemükben, és igyekeznek minél hamarabb megszabadulni tőle. Ehhez a holttestet egy, a településen kívül épített, kör alakú, felül nyitott toronyba, az úgynevezett "Csend tornyába" vitték, ahol a tetemek a keselyűk prédájává váltak. Miután a dögevők letakarították, és a nap kiégette a csontokat, egy közös sírboltban helyezték őket.

"A Mustang-körzet népe átvehette a zoroasztrizmus halotti rítusát, majd átadhatta őket a tibetieknek" – vélekedik Mark Aldenderfer.

Forrás: Múlt-kor