A tiltakozás a közelmúltban túllépett az utcákon és a közösségi hálókon, s több európai kormány felfüggesztette a megállapodás ratifikálását. A növekvő nyomásnak engedett az Európai Bizottság is, amely február 22-én bejelentette, hogy jogi vizsgálatnak veti alá a nemzetközi kereskedelmi megállapodást. Itt az ideje, hogy cselekedjünk!

Az online-kalózkodás, a szoftverhamisítás és a szerzői jogok megsértése ellen fellépő egyezményt tavaly írták alá Japánban az EU tagországai, valamint 10 másik állam – közöttük az Egyesült Államok, Japán, Szingapúr – képviselői azzal a szándékkal, hogy erősítsék a szellemi tulajdon védelmének nemzetközi szabályozását.

Az internethasználók heves tiltakozással fogadták a megállapodást, mert – nem ok nélkül – attól tartanak, hogy az ACTA alapján korlátozhatják a számítógépes világháló szabadságát, és az információ szabad áramlását.

Az EU luxembourgi bíróságával vizsgáltatják meg, hogy összeegyeztethető-e az ACTA az uniós joggal – ezután minden bizonnyal újra nekifutnak, hogy megpróbálják törvénybe iktatni a tervezetet.

Írjuk alá minél többen a petíciót, mielőtt a szokásos módon – pár kisebb törvénymódosítás beiktatásával – végleg elfogadják azt, ami semmilyen formában sem elfogadható: a szólásszabadság és az internet cenzúrázását.

Írd alá itt:

http://www.avaaz.org/en/acta_time_to_win_eu/?slideshow