Mindenki látja, aki figyeli a polgári társadalmakban születendő gyerekek másságát. Azért szűkítem le a fogalmat, mert nem tudom, hogy Afrikában, az ausztrál bennszülöttek világában és az egyszerűbb törzseknél született gyerekek is másabbak-e? Őket nem éri annyi kulturális sokk, annyi technikai benyomás, egyszerű életükben a nagy másság akár életveszélyes is lehet. Vagy! Ősi ösztöneinkben eleve erősebb a spiritualitás, csak a kultúra nyomta el azokat, és a mostani gyermekek csak visszakapják azt a képességet, amit őseink elveszítettek?

Mindenki látja, aki figyeli a polgári társadalmakban születendő gyerekek másságát. Azért szűkítem le a fogalmat, mert nem tudom, hogy Afrikában, az ausztrál bennszülöttek világában és az egyszerűbb törzseknél született gyerekek is másabbak-e? Őket nem éri annyi kulturális sokk, annyi technikai benyomás, egyszerű életükben a nagy másság akár életveszélyes is lehet. Vagy! Ősi ösztöneinkben eleve erősebb a spiritualitás, csak a kultúra nyomta el azokat, és a mostani gyermekek csak visszakapják azt a képességet, amit őseink elveszítettek?
 
Évtizedek óta – ha jól tudom a 70-es évektől – születnek az indigógyerekek. Állítólag még ma is születhetnek ilyenek, mások szerint ez a korszak már befejeződött, kristályok és gyémántok születnek manapság. Ez az indigó generáció azonban mára már felnőtt és szülő korszakba ért, azaz nekik is születtek/születnek gyermekeik. Nyilván egy ilyen felnőttnek az dukál, ha a gyermeke is extra, vagy még extrább a szüleinél. Másképp nem is lenne kihívás a gyermek felnevelése. Míg az indigóról és a kristályról sokat, addig a gyémántgyermekekről viszonylag keveset tudunk.
 
A gyémántgyermekekről
 
„A gyémántgyerek olyan, mintha a nyugodt kristálygyereket és az aktív indigógyereket gyúrták volna össze. Ebből kifolyólag jellemző rájuk a hiperaktivitás, nagyon nehéz kordában tartani őket, és általában a megszokott nevelési stratégiák kudarcot is vallanak esetükben. Emellett különleges érzékenységgel viseltetnek a környezetük iránt. Megérzik a rossz, levert hangulatot, sőt fogékonyak arra is, ha a közelükben beteg valaki. A nagyobb csemeték ekkor már odamennek az illetőhöz, érintésük, közelségük jellemzően nyugtatóan hat a felzaklatott vagy fájdalmakkal küzdő személyre.
 
Az átlagosnál nagyobb tudásszomj van bennük, és mivel magasabb szinteken rezegnek, a nem spirituális témák elég nehezen tudják lekötni őket. Ez ugyanakkor az előnyükre is válik, hiszen könnyen ráhangolódnak mások rezgéseire. Fejlett az igazságérzetük, és hajlamosak is kiállni másokért, főleg a gyengébbekért, miközben saját maguk is inkább az érzékenyebb típusú emberek közé tartoznak, így könnyen elsírják magukat.
 
Ha elfogadjuk egy magasabb rezgésszint létezését, amihez még az ezotériáért sem kell rajongani, akkor könnyebb megérteni, hogy élhetnek közöttünk olyan gyerekek és fiatalok, akik különböznek a többiektől, hiszen sokkal nyitottabbak az érzelmi dolgokra, akik személyiségét eredő romlatlanság veszi körül. Ők azért kerülnek közénk, mert egy céljuk van: segíteni az új energiák felfedezésében, és lojalitásra, nyitottságra, önzetlen szeretetre tanítani.
 
Gazdag Enikő pszichológus szerint a mai gyerekek, akárhogyan is nevezzük őket, egészen mások, mint az előző generációk. Érzékenyebbek, nyitottabbak, a szabályokat kevésbé fogadják el, öntörvényűek, okosak. Ennek oka gyökerezhet a felgyorsult világban, sokkal több impulzus és információ éri őket, és fogékonyabbak is ezekre a jelekre.
 
A pszichológia kevésbé foglalkozik azzal, hogy olyan nevet adjon a gyerekeknek, mint gyémánt vagy indigó, ehelyett arra koncentrál, hogy ez hogyan gyökerezik a világban, a társadalomban, és mi célt szolgál, valamint hogyan érdemes ezeket a gyerekeket kezelni, hiszen a rég bevált praktikák már nem alkalmasak. A régi nevelési módszerek csődöt mondanak, hiszen sokkal nagyobb szabadságot igényelnek ezek a gyerekek, és emellett érzékenyebbek is az őket körülvevő világra.”
 
A csapdahelyzet
 
Nem akarok vitatkozni Fenes Ildikóval, már csak azért sem, mert tisztelem és ismerem őt személyesen, de ha jól tudom, azt senki sem tudja biztosan megmondani, hogy a túlmozgásos, hiperaktív gyermek valóban indigó, kristály vagy gyémánt, esetleg csak gyenge idegrendszerű átlaggyerek? Vajon vannak erre vonatkoztatható teljesen megbízható mérések, számítások? Nem mindegy, hogy a gyereknek egy jó iskolát (pl. Waldorf) vagy egy jó orvost kell-e keríteni. Vagy kisegítő iskolát. (Bár ahogy Ildikót ismerem, lehet, hogy neki vannak mérési, számolási módszerei.)
 
Mint ahogy a spirituális krízisben lévő, spirituális képességekkel rendelkező embert is nehéz megkülönböztetni a pszichiátriai esettől, úgy gyerekeknél is el tudom képzelni ezt a nehézséget. Vagy csak azon múlna, hogy ki diagnosztizálja, ki veszi kezelésbe a gyereket, a felnőttet, az esetet? Ha mi magunk spirituálisak vagyunk, akkor így fogjuk fel és így kezeljük. Ha materialista orvos látja, akkor gyógyszert kap.
 
Az ego játéka?
 
Bennem már elég gyakran felmerült, hogy egyáltalán higgyek-e a csillaggyerekekben… Vajon valóban a mi tanításunkra, vezetésünkre küldték őket karma nélkül (mint az Angyalokat!) , vagy a közösségekbe besimulni nem tudó, eleve nehezebben nevelhető, de időközben szülő korba érő nehezen nevelhető gyerekek egója teremtette a helyzetet, hogy extra gyermeknek csak még extrább gyermeke lehet. Mert átlagnak, mindennapinak lenni a mai világban olyan snassz…
 
Egyre gyakrabban adtam hangot ennek a kételyemnek – néhány látóval együtt egyébként, akik kezdték tagadni az indigókérdést -, mígnem tavaly megszületett az unokám. Így napról napra látok egy mai csecsemőt fejlődni – abszolút spirituális szülők kezei közt, nagyon átgondolt nevelésben -, és azzal szembesülök, hogy ezek a mai csecsemők tényleg teljesen mások és teljesen más gondozást és figyelmet igényelnek. Hihetetlen erős a tanulásuk, a fejlődési sebességük, az érdeklődésük, és pszichológiai törvényszerűségekre fittyet hányva más folyamatokat mutatnak, mint amit kellene.
 
A személyes tapasztalat
 
Az én szigorú és kritikus megítélésem is kénytelen vagyok félretenni, és minden kétséget kizáró, hogy az ego játéka lenne, s a néhány tapasztalat magáért beszél, amit az unokámnál tapasztalok.
 
Az első döbbenetes tapasztalatom hathónapos korában, a keresztelője előtt egy nappal volt. A keresztelő főpróbáját végig ordította, az anyukája hozzám menekült a bébivel, hogy megetesse, hátha az a baj. A kislány szemébe néztem és azt kérdeztem tőle. „Mondd! Ugye holnap, a nagy napon nem fogsz így viselkedni?” Zsófi egy pillanatra nem a hathónapos tekintetével, hanem egy felnőtt átvillanásával nézett rám és erőteljesen elkezdte rázni a fejét. Ezen mosolyogtam: biztosan véletlen. Majd másnap végtelen fegyelemmel és figyelemmel tűrte a ceremóniát, mintha egészen pontosan tudta volna mi is történik vele. (Ime a kép!)
 
Nem volt még egyéves, mikor a tollat teljesen szabályosan vette a kezébe, majd papírt kért (honnan tudta, hogy az is kell hozzá? A szülei szinte csak számítógépet használnak!), és határozott vonalakat húzott a lapra. Írt. Hogy piszkálja a számítógépet, a mobiltelefont, a távirányítót, azt a kor hozza magával, abban semmi csoda sincs.
 
Egyévesen játszik a babával (nem kellene még) és utánozza a felnőtteket (ami szintén korai még elvileg a tanult tudatfejlődési szinthez képest).  Pár hónapos kora óta baba-mama jógára jár, mozgáskoordinációja kiváló, és néhány ászánát magától is megcsinál, leutánozva a felnőttet. Kíváncsi vagyok rá, milyen meglepetéseket okoz majd, ha elkezd beszélni?
 
Megvizsgáltam magam. Az én egóm mondatná, hogy nekem is csakis rendkívüli unokám születhet? Mélyen magamba néztem: kizárt! Kritikusságom és szkepszisem is átlagon felüli. Bár a szeretetem és nagymamai büszkeségem is!
 
-eszme-