A hipnózist lejáratták a színpadi bemutatót tartó lélek-zsonglőrök, akiknek semmi közük a pszichológiához, inkább paranormális jelenségként próbálták előadni mutatványaikat. Ugyanakkor egyetemi szinten néha túldimenzionálták a jelentőségét. Mindkét oldal túloz.

Régebben a hipnózis az okkult tudományok, tevékenységek közé tartozott, nagy miszticizmus vette körül. A hipnózist lejáratták a színpadi bemutatót tartó lélek-zsonglőrök, akiknek semmi közük a pszichológiához, inkább paranormális jelenségként próbálták előadni mutatványaikat. Így talán érthető is, hogy a hipnózistól félnek sokan még ma is. Ugyanakkor egyetemi szinten néha túldimenzionálták a jelentőségét az által, hogy kizárólag csak alapos felkészítéssel, képzéssel rendelkező kiváltságos pszichológusok, vagy orvosok alkalmazhatják. Mindkét oldal túloz.
 
Ma már tudjuk, hogy a hipnózis egy módosult tudatállapot, tudományos vizsgálódások folynak róla. Már nem okkult, minden kétséget kizárva látványos eredményeket lehet vele elérni, s habár nem színpadi produkció, nagy, többéves egyetemi előkészítést sem igényel a végzése. Ma már hazánkban több száz, ha nem ezer ember is ki van képezve erre. Korántsem mind tudományos munkát végzők, vagy egyetemre járt szakemberek. Ugyanis veszélyei nincsenek, vagy minimálisak.
 
 

Mi a hipnózis?

 
Mivel módosult tudatállapot, nagyon fontos megjegyezni, hogy nem tudattalan, tehát a benne résztvevő, a hipnotizált emlékezni fog rá. Vissza is tud jönni ebből az állapotból, nem jellemző, hogy ott maradtak volna, mégis az ilyen irányú félelem nagyon gyakori. Az illető arra fog emlékezni, amit bevéstek neki a hipnózis alatt. Tehát azt felejti el, amit elfelejtetnek vele, de nem alszik, csak az agya a normálnál jóval lassúbb állományban, hullámhosszon működik. Pl. a reinkarnációs hipnózisoknál 8 – 12 Hz/sec frekvencia között jönnek elő legélesebben az emlékképek.
 

hipnotizáló kép
A hipnózis során az együttműködésre hajlandó személy (a legtöbb esetben csak az ilyenek hipnotizálhatók) lemond viselkedése kontrolljáról, és elfogadja a valóság bizonyos fokú torzítását. De semmire nem vehető rá, amire tiszta tudatállapotban ne vállalkozna, azaz az erkölcsi normarendszere ily módon nem oldható fel. (A krimikkel ellentétben pl. senki nem vehető rá gyilkosságra, aki tiszta tudatállapotában ezt nem tenné meg.) A hipnotizőr e feltétel előállítására számos módszert alkalmazhat: pl. egy képet nézetnek vele, ami vonzza és az elmét, a szemet elfárasztja (mint itt, a képen), amitől a kliens úgymond magától hipnózisba esik, vagy ingát billegtetnek előtte, vagy a harmadik csakráját stimulálják, vagy egyszerűen a hipnotizőr csak a hangját használja, megfelelő zenét alkalmaz és megfelelő hívóképeket. Nem az alvás a cél, hanem a relaxált, ellazult állapot elérése, az alvás ilyen esetekben nem hasznos.
 
Tehát előidézhető relaxált állapotú transz, és hiperéber transz is fokozott éberséggel, mozgással. Lehet, hogy valaki nem fekve, hanem kerékpározva van hipnotikus transzban és végrehajtja a szuggesztiókat. A hipnotizőr nem parancsolgat, hanem együttműködően irányít.
 
Mi jellemző a hipnózisra?
 
          Megszűnik a viselkedéstervezés.
          A figyelem a szokottnál szelektívebbé válik.
          Könnyen kiváltható gazdag fantáziatevékenység (ill. mély élmények így előhozhatók.)
          A realitásérzékelés csökken, elfogadja, hogy a valóság bizonyos mértékig torzulhat.
          Fokozott a szuggesztibilitás.
          Gyakori a poszthipnotikus amnézia (emlékezetkiesés), de ez attól függ, hogy mire kapott bevésést az illető. Kell-e emlékeznie vagy sem.
          Vagy éppen hipnózisban hozható vissza a megcsorbult emlékezet (regressziós).
 
A reinkarnációs hipnózisok jellemzői
 
Nagyon fontos tudni, hogy nem végzünk reinkarnációs hipnózist olyanoknál, akik eleve nem hisznek a reinkarnációban. Nem a hipnózisban kap bizonyosságot, hanem eleve hinnie kell benne, hogy eleven történéseket tudjon felidézni. A nélkül nem jönnek képek, vagy csak színesen fantáziál. (Amúgy is nehezen elkülöníthető a valós reinkarnációs élmény a projekciótól, vetítéstől.) Ezért is fontos, hogy minden reinkarnációs hipnózisra jelentkezőnek kell, hogy legyen egy kérdése, amivel jelenleg is meglévő problémájára keres megoldást, amire már keresett más módszerekkel is, tehát nem ez az egyetlen reménye, csak kiegészítés. Hiszen mindenkinek volt több tucatnyi, vagy akár több száz előző élete is, konkrét keresési cél nélkül csak tévelyegnénk a múlt emlékei között céltalanul. Az nem lehet cél, hogy „szeretném megtudni ki is voltam”. Konkrét cél nélkül a tudatlanság a jó megoldás, hiszen egyáltalán nem véletlen, hogy ez előttünk zárva marad. Viszont az sem véletlen, hogy a megfelelő időpontban, a megfelelő kérdésre a kapuk feltárulnak.
 
A leggyakoribb kérdések az életcélra, karmára, vagy a párkapcsolatra vonatkoznak. Ritkábban valamilyen megoldhatatlannak tűnő élethelyzetre, betegségre. Tudni kell, hogy a reinkarnációs hipnózisban történő feltárás azért hasznos, mert ha megértjük jelen életbeli problémánkat a feltárt képek segítségével, akkor az szinte magától feloldódik, vagy a megoldás elénk kerül, minden további hosszú terápia nélkül. A regressziós hipnózisban történő feltárások még további feldolgozást igényelnek, de a reinkarnációs élmények képesek a teljes feloldásra, persze bizonyos idő elteltével. Lehet, hogy csak a hipnózist követő egy-két hónap múlva.
 
Sokan azt hiszik, hogy hipnózisban megindul egy vetítés, és a szemünkkel látunk a csukott szemhéj mögött teljesen valósnak tűnő képeket. Ez nem így van! A képek az elménkben születnek meg, ugyanott, ahol a fantáziaképek. Nem a szemünkkel, hanem az elménkkel látunk. Szakemberek szerint elsősorban filmszerűen két dimenzióban, de az sem ritka, hogy teljesen életszerűen 3D-ben. Az ilyen élmény hatása sokkal mélyebb, mintha valaki csak elmondja médiumként, hogy „ki voltál és mit csináltál előző életedben”. Sőt! Terápiás értéke kizárólag a megélt élményeknek van!

Azért ellenjavallat is van, mert ugyan kevés a veszélye, de létezik. Nem javasolt a hipnózis 16 éven aluliaknak (főleg a reinkarnációs), gyógyszeres és pszichiátriai kezelés alatt állóknak. A pszichopatológiai esetek hipnotizálását hagyjuk meg a szakembereknek (orvosoknak, pszichiátereknek, klinikai szakpszichológusoknak), aik intézményi keretek között és óvatos felügyelettel használják. Egészséges emberek számára azonban tényleg veszélytelen, ám élvezetes és hasznos.

 

-eszme-