Az elmúlt három év során brit tudósok titokban mintegy 150 hibrid embriót hoztak létre laboratóriumi körülmények között, több betegség lehetséges gyógyítási módját keresve.

A hír egy nappal az után került be a köztudatba, hogy egy tudósokból álló bizottság felhívta a figyelmet egy Majmok bolygója-szerű forgatókönyv veszélyére.
 
A Daily Mail szerint 155 ún. kevert embriót hoztak létre, amely mind emberi, mind állati genetikai anyagot tartalmaz.
 
Az Egyesült Királyságban 2008-ban lépett életbe az a törvény, amely legalizálja egy sor hibrid létrehozását, ezek a következők:

a) emberi ondósejttel megtermékenyített állati petesejt
b) cibrid, azaz állati sejtbe ültetett emberi sejtmag
c) kiméra, azaz állati embrióhoz adott emberi sejtek.

 
A kutatók szerint ezekkel a technikákkal olyan embrionális őssejteket lehet létrehozni, amelyeket egy sor, mindmáig gyógyíthatatlan betegség kezelésére használhatnak.
 
A kutatások jelenleg pénzhiány miatt leálltak, de a kutatók reménykednek a folytatásban.
 
Az ügyre egy független képviselő parlamenti kérdése nyomán derült fény. Lord Alton etikailag nem találja igazolhatónak a kísérleteket, és a gyógyításra való hivatkozást érzelmi zsarolásnak nevezi.
 
Miért tartották titokban? – teszi fel a kérdést. – Ha annyira büszkék arra, amit csinálnak, miért kell ahhoz parlamenti interpelláció, hogy kiderüljön?
 
Robin Lovell-Badge professzor, az orvostudományi kutatóintézet munkatársa szerint a kérdés azért nem merült fel eddig, mert a törvény értelmében az embriókat 14 napon belül meg kell semmisíteni.
 
Azért folytatjuk ezeket a kísérleteket, hogy jobban megértsük az ember fejlődésének korai szakaszát, és meg tudjunk gyógyítani súlyos betegségeket. Én mint tudós erkölcsi kötelességemnek tartom a kísérletek folytatását.
 
Forrás: Informed