A Yucatán-félszigeten található lelőhely kiemelkedik társai közül, ugyanis az előzetes vizsgálatok szerint egy 2300 éves kerámiaedényt tartalmazott. A maga nemében ez egyedülálló, mivel ez az egyetlen olyan lelet, amelyet egy cenotéban leltek fel.

A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) víz alatti régészei a közelmúltban három új barlangot tártak fel, amelyek mindegyike maja kincsekkel volt tele: két félszáraz barlangot Campechében és egy ún. cenotét (mély, természetes mészkőakna vagy víznyelő) a Yucatán-félszigeten.

Helena Barba Meinecke, a Yucatán-félsziget víz alatti régészetéért felelős szakembere a frissen feltárt leletek részletes dokumentációját tervezi, amely ha elkészül, megerősítheti azt a feltételezést, hogy ezeket a helyszíneket rituális célokra használták fel a maják az európaiak megérkezése előtt.

San Manuel cenote

A csupán egy méter átmérőjű víznyelőben a maja emlékek közel 20 méter mélyen voltak, így a búvárok csak igen nehezen és több mint hatórás tervezés után tudták felhozni a két darab, az i. e. 3. századból (késő preklasszikus kor) való edényt.

Az egyik egy antropomorf arcot ábrázoló, gömb alakú kerámiaedény, amelyen egy fonott fogantyú van. A másik tárolóeszköz egy maja arcot mintáz, tetején pedig egy piros és kék színben pompázó diadém látható. „Eddig még soha nem találtunk ilyen különlegesen díszített és ennyire szépen megőrződött maja emlékeket a Yucatán-félszigeten a víz alatt” – mondta Meinecke.

Huachabi-barlang

Az Underwater Archaeology Atlas projekt idén folytatódott a Huachabi-barlangban, ahol a fellelt leletek legalább olyan jelentősek, mint az előbb említett víznyelőé. A barlangot – amelynek szélessége egyes helyeken az 500 métert is eléri – a Miramar régészeti lelőhely belsejében fedezték fel, az eddig alig kutatott Chenes-régióban. A helyenként 20 méter magas barlangban közel 50 üreg található.

Az INAH kutatói mintákat vettek a kerámiatöredékekből, hogy meg tudják becsülni hozzávetőleges korukat. Az előzetes vizsgálatok szerint a klasszikus maja időszakból származhatnak, tehát az i. sz. 600-900 közötti évekből. A használati tárgyak mellett a barlangok kamráiban töredezett freskórészletekre is bukkantak a kutatók. A különféle zöldségeket és rovarokat ábrázoló falfestmények vörös agyagból készültek, s nem kizárt, hogy jóval idősebbek, mint a barlang belsejében fellelt többi tárgy.

Aktun aam-barlang

A sarkaiban nagy mennyiségű barna remetepókok miatt „Aktun aam”-ra keresztelt, Campechében található barlangról a fellelt leletek alapján a kutatók úgy vélik, hogy beavatási- vagy tisztító szertartásoknak adhatott otthont.

Mint Barba Meinecke régész kifejtette, a barlang minden egyes üregében és ágában – amelyek a 200 métert is elérhetik – fekete színű edények és csiszolási feladatokra felhasználható kőtömbök találhatók.

Forrás: Múlt-Kor