A NASA kutatói bejelentették, hogy egyes vizsgált meteoritokban földönkívüli eredetűnek vélt egysejtű élőlények fosszíliáira bukkantak. A bejelentést nyomán az eredményeket száz független kutató vizsgálja.

Szénalapú meteoritokból készült metszeteket vizsgálva bukkantak kutatók baktérium-szerű élőlények megkövesedett maradványaira. A széntartalmú meteoritok viszonylag sok vizet és szerves anyagot tartalmaznak, így kerültek a kutatók érdeklődésének középpontjába. A mikroszkópos vizsgálatok során fellelt fosszíliák a kutatók szerint „nem földi eredetű" lények maradványai, valamint még azelőtt kerültek a meteoritba, hogy az becsapódott volna a Földbe. A NASA kutatói a vizsgálatról készült tanulmányban arra a következtetésre jutnak, miszerint „az élet mindenütt jelen van, és a földi élet elképzelhető, hogy idegen bolygókról érkezett".
 

Az olyan tanulmányok, melyek a bolygónkon kifejlődött élet földönkívüli eredetéről szólnak, jellemzően nagy vitákat váltanak ki tudományos körökben, hiszen arról, hogy az élet hogyan marad fenn a meteoritban, és hogyan éli túl az űrutazást, valamint a becsapódás során fellépő hatásokat, nincs egyetértés a kutatók között.

 
Richard Hoover, a NASA elismert asztrobiológusa a meteoritban talált apró féreg-alakú lények maradványainak felfedezéséről készült tanulmányát a Journal of Cosmology című – online ingyenesen olvasható – szaklapban tette közzé múlt pénteken.
 
A felfedezés bejelentését követően Hoover száz független kutatót hívott meg, melyben felkérte őket, hogy kritikus szemmel vizsgálják meg tanulmányát. Erre minden bizonnyal sor kerül, mivel a NASA legutóbbi földönkívüli életforma felfedezésére vonatkozó bejelentését nagy tudományos vihar kísérte, ugyanis több neves kutató szerint is az űrügynökség csapata téves eredmények alapján vont le messzemenő következtetéseket, és a földönkívüli élőlény nem több egy mérési hibánál.

TechNet