Egy ausztrál kutató szerint akár 60 év alatt is elfogyhat a termõtalaj a világon a föld túlhasználata és más okok miatt. John Crawford, a Sydney-i Egyetem Fenntartható Mezõgazdaság tanszékének vezetõje egy Ausztráliában a héten megrendezett konferencián mutatta be legújabb tanulmányát.

A kutatások szerint a termõtalaj vékonyodásának oka az elhibázott földhasználat és túltermelés okozta erózió, valamint a klímaváltozás. Crawford becslése szerint évente 75 milliárd tonna talaj veszik el világszerte, és mára a világ termõtalajának 80 százaléka mérsékelten vagy jelentõsen erodálódott. Kínában az erózió üteme a természetes regenerációs képesség 57-szerese, míg Európában 17-szeres, Amerikában 10-szeres, Ausztráliában 5-szörös a mutató.
 
"Ha nem teszünk drasztikus lépéseket, a világ termõtalaja akár 60 éven belül is eltûnhet. Ez az élelmiszerárak megugrásához és globális élelmezési válsághoz vezethet" – idézte Crawfordot a The Daily Telegraph címû brit lap internetes kiadása.
 
Az európai talaj a kíméletesebb földhasználat miatt valamivel tovább, mintegy 100 évig is kitarthatna, valójában azonban a növekvõ népesség okozta keresleti és a világszerte erodálódó földek által kiváltott kínálati nyomás hatására valószínûleg már elõbb kimerül. "Nem túlzás azt állítani, hogy a termõtalaj a legértékesebb erõforrásunk, ám jelenleg képtelenek vagyunk biztosítani fennmaradását a gyermekeink számára, nem is beszélve az unokáinkról" – mondta Crawford.
 
A legfrissebb elõrejelzések szerint a világ népessége a jelenlegi 6,8 milliárdról 2050-re több mint 9 milliárdra nõhet. A tavalyi gabonaválság során a búzakészletek 30 éves mélypontra kerültek, miután a búza és rizs iránti kereslet az elmúlt hét évbõl hatban túlszárnyalta a kínálatot. A szárnyaló gabonaárak a világ több országában is társadalmi feszültségekhez vezettek.