Ugye mindenki ismeri az optimista és a pesszimista nézőpont közti ellentmondást. Ugyan azt a dolgot két különböző szemüvegen át nézve más értékelést vonhatunk le. Ez jutott eszembe, amikor a minap elolvastam egy pesszimista cikket az egyik vezető hazai lapban a bíbor kasvirág (echinacea) hatásáról végzett kutatás értékeléseként.

Miközben a cikk megállapítja, hogy egy nappal lerövidítette az egyébként hét napos betegséget, ezt úgy értékeli, hogy haszontalan. Nem voltam rest, megkerestem a cikk alapjául szolgáló publikációt. Érdekes módon az nem pesszimista, sőt tovább vizsgálják azt, hogy milyen kombinációban lehetne még hatékonyabbá tenni ezt a gyógynövényt.

Általánosan él az orvostársadalomban az a téveszme, hogy a közönséges nátha lefolyását nem lehetséges befolyásolni recept nélkül kapható gyógyszerekkel és gyógynövényekkel. A tünetek enyhítésére és a másodlagos bakteriális fertőzések elkerülésére korlátozódik az orvosi tevékenység és általában valami antibiotikum terápiában merül ki.

Pedig a legtöbb beteg szeretne minél hamarabb kilábalni a megfázásból és egyáltalán nem mindegy egy nap ide, vagy oda. A mostanában megjelent kutatási eredmény azt javasolja, hogy a nátha korai stádiumában kezdjék el szedni a bíbor kasvirágot étrend kiegészítőként, és ez segíthet lerövidíteni a betegség időtartamát.

A kutatás két éve alatt 700 beteget teszteltek kontrollált laboratóriumi körülmények között 12-80 éves korosztályban. Ahogy  a kutatást vezető Dr. Bruce Barrett megjegyezte: “Átlagosan 10 órával rövidült le az egy hetes betegség időtartama a placebo csoporthoz képest, amit a betegek maguk nem is értékeltek. Ez mellett 10 százalékkal kisebb volt a súlyossága a betegség tüneteinek az kasvirágot szedő csoportban.”

A kasvirág mellett számos más alternatív gyógymód létezik a nátha ellen. Amennyiben aggódik, hogy elkaphatja, érdemes a c-vitamin, d-vitamin és cink hármasát a kasvirág mellett szedni. Ha mindegyik “csak” annyira hatékony, mint a kasvirág, együtt csodákra képesek.

Forrás: NatúrHírek