Az amazonaszi esőerdőben élt, kolumbusz előtti indián közösségek sokkal fejlettebbek és nagyobbak lehettek, mint azt korábban a kutatók gondolták. A Gothenburgi Egyetem régészei brazil kollégáik segítségével hozzávetőlegesen 90 település nyomait fedezték fel a Santarém városától délre található őserdőben.

Per Stenborg, a Történelemtudományi Tanszék munkatársa és a svéd expedíció vezetője elmondta, hogy a legmeglepőbb az volt a településekkel kapcsolatban, hogy sok közülük a folyóktól nagyon távol, az esőerdők belsejében találhatóak olyan területeken, amelyek jelenleg rendkívül ritkán lakottak.

Az archeológusok korábban úgy gondolták hogy ezek a területek az európaiak megérkezése, tehát a 16-17. századok előtt is ritkán lakottak lehettek. Mindezt azért feltételezték, mert az itt fellelhető talaj általában véve meglehetősen terméketlen, valamint nagyon messze találhatóak csak vízkészletek, így a száraz évszakokban rendkívül csekély a vízellátottság. Ezért mindezidáig rejtélyesnek tűnt, hogy a legkorábbi történelmi források egyike, a spanyol Francisco de Oreallana a környéken 1541-42-ben tett utazásáról szóló beszámolójában miért említ városokat és sűrűn lakott területeket.

A jelenlegi feltárások alaposan megváltoztathatják a kolumbusz előtti Amazonaszról vallott elképzeléseket. A régészek ugyanis nagyonis jól termő talajt fedeztek fel az egyébként terméketlen területeken elszórva. Ezek a területek, amelyeket egyébként
"Terra Preta do Indio", vagy „amazonaszi sötét föld” néven ismertek, nem természetes eredetűek, hanem emberi kéz által lettek kialakítva. Stenborg beszámolt arról a fontos felfedezésükről is, mely szerint hatalmas, néha több száz méter átmérőjű mélyedéseket találtak jónéhány nagyobb település környékén. Ezek korabeli víztározók nyomai, amelyeket azért építettek, hogy a száraz évszakokban is rendelkezésre álljanak a szükséges víztartalékok.

Valószínű, hogy Orellana beszámolóját további régészeti felfedezésekkel is alá tudják majd támasztani, és végleg bebizonyosodik, hogy az amerikai indián populációk az amazonasznak ezen a területén sajátos technikákat alakítottak ki, hogy felülkerekedjenek a terület környezeti korlátain.

Science Daily
www.sciencedaily.com