Az Anonymous internetes kalózhálózat 25 hackerét vették őrizetbe Európában és Dél-Amerikában végrehajtott rendőrségi razziák során – közölte szerdára virradóra az Interpol.

A nemzetközi rendőrszervezet közleménye szerint Argentínában, Chilében, Kolumbiában és Spanyolországban csaptak le a hackerhálózat tagjaira.

Huszonöt 17 és 40 év közötti gyanúsítottat vettek őrizetbe, akik összehangolt számítógépes támadásokra készültek több intézmény, köztük a kolumbiai védelmi minisztérium és az elnöki hivatal honlapjai, a chilei Endes villamos művek és a nemzeti könyvtár számítógépes rendszere ellen.

Az Interpol szerint 15 városban, 40 helyszínen tartottak házkutatásokat, és 250 távközlési berendezést, illetve mobiltelefont koboztak el a kiberbűnözőktől.

Az Anonymous az elmúlt hónapokban számos internetes támadást hajtott végre világszerte, s egyre inkább ismert biztonsági cégek, bűnüldöző és egyéb kormányzati szervek ellen összpontosítja kalózakcióit.

A csoport januárban több órára megbénította az amerikai igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) portálját, illetve a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) honlapja elleni támadás elkövetőjeként jelentkezett.

A minap a Stratfor amerikai biztonságpolitikai elemzőintézet elleni támadással hozták összefüggésbe az internetkalózok laza szerveződéseként működő hálózatot.

Forrás: HVG