Az elmúlt évtizedekben az UFO-k létezése mellett a legnagyobb kérdést az örök élet titka jelentette a furcsa elméletekkel foglalkozó kutatók számára, ahogyan korábban a történelemben szinte bármikor.

Örök életű lehet az emberi faj
  
Az, hogy újra és újra napvilágot látnak történetek már-már szinte matuzsálemi kort megélt személyekről, csak megerősíti a laikusokban az elképzelést, hogy a hosszú – akár örök – életnek van valamilyen titka, amit, még ha tudattalanul is, ezek a személyek felhasználhattak esetleg.
 
A tudósok már évtizedek óta kutatják az öregedési folyamatokért felelős gént és az egyes tényezők hatását, nemrég azonban egy orosz gerontológus megdöbbentő felfedezést tett.
 
Ezek okozzák az öregedést
 
A jelenleg legtöbb kísérlettel alátámasztott elmélet szerint az öregedés folyamatáért a mutáns elváltozásokat okozó szabadgyökök tehetők felelőssé, és, mivel ezzel a kifejezéssel egyre többet találkozhatunk a reklámokban és egyes termékekkel kapcsolatban, ez az elmélet egyben a legnépszerűbb is.
 
Az életműködéshez szükséges energiát különféle táplálékokból nyerjük, melyek lebontása során melléktermékként keletkeznek ezek a rövidéletű, erősen reakcióképes, oxigéntartalmú vegyületek. A lipidektől kezdve a makromolekulákon át a fehérjékkel vagy a DNS-sel is reakcióba léphetnek, e két utóbbi esetében azonban a legsúlyosabb következményekkel járhat a folyamat – mutációt okoz.
 
A kísérleti adatok szerint az antioxidánsok, vagyis az A-, C- és E-vitamin, valamint a glutation képes semlegesíteni a szabadgyökök hatását, illetve megakadályozni azok keletkezését.
 
Genetikai alkalmasság az öröklétre
 
Alekszandr Haljavkin, az orosz biológus és gerontológus saját maga elismeri ugyan tudóstársai molekuláris-genetikai kutatási eredményeit, azonban véleménye szerint mindezt egy teljesen más öregedési elmélet keretében érdemes értelmezni, ami új távlatokat nyit meg.
 
Elmélete szerint ez a koncepció azt feltételezi, hogy a környezet és az élő szervezet nem megfelelő együttműködése indítja és mélyíti el az öregedés folyamatát. Ezt igazolhatja az is, pontosabb ebben rejlik annak a bizonyított megfigyelésnek az oka is, hogy az öregedés az életfeltételek változásának függvényében hol gyorsul, hol pedig lassul.
 
Az elmélet igazolására a természetben is léteznek élő példák, ugyanis vannak olyan egy- és többsejtű organizmusok, melyek a számukra optimális ökológiai környezetben egyáltalán nem öregednek, ám amint kikerülnek ebből a közegből, a fiziológiai öregedésük folyamata azonnal felgyorsul.
 
A megfelelő környezeti hatásokban rejlik a titok
 
A környezeti tényezők annyira sokrétűek és összetettek, hogy az összes vizsgálatára egyelőre nincs lehetőség, de már ma is ismertek bizonyítottan öregedéslassító hatások, ilyen például az ionizáló sugárzás, mely rendelkezik a fizikai állapot javításának, ezáltal az élet meghosszabbításának képességével – bár ennek eredményességét egyelőre csak állatokon igazolták.
 
A szervezetet érő hatások, az azt befolyásoló tényezők közül a fizikai aktivitás, valamint a bevitt táplálékok minősége a legfontosabb. Haljavkin véleménye szerint, ha a szervezet összes paramétereit optimalizáljuk úgy, hogy a külső környezeti hatásokat megfelelően összeválogatjuk és alkalmazzuk, akkor lényegében bármeddig meghosszabbítható az élet, sőt, akár az öregedési folyamat is visszafordítható, így egy 100-120 éves átlag élettartam elérése, de meghaladása is megvalósítható biológiailag.
 
Székely Sarolta cikke