Álmaink olyan nehezen megfoghatóak, mint a mechanizmusok, amelyek létrehozzák és irányítják őket – és amelyeket a tudomány a mai napig sem volt képes teljesen megfejteni. Azonban Dr. Moran Cerf már dolgozik egy olyan elektronikus rendszer kifejlesztésén, amely képes lesz olvasni és rögzíteni álmainkat.


Dr. Moran Cerf

Dr. Moran Cerf szerint kifejleszthető egy olyan rendszer, amely lehetővé teszi a pszichológusok számára, hogy összehasonlítsák pácienseik álom-emlékeit az agyi aktivitásuk elektronikus vizualizációjával. Ennek érdekében már megtörténtek az első lépések egy olyan tanulmány formájában, amely meghatározza, hogy bizonyos, különálló neuronok mely tárgyakhoz vagy ideákhoz kapcsolódnak.

Egy, a páciensek asszociációiról készülő adatbázis megalkotásával Cerf és kollégái rájöhetnének, hogy a páciens mire gondol – anélkül, hogy megkérdeznék tőle. Egy megfelelő méretű adatbázis létrejöttével a kívülálló olvashat az elmében azáltal, hogy megfigyeli: melyik neuron mutat aktivitást az álom alatt, így hozva létre az álom elektronikus felvételét. Ugyanakkor elég nagy a szakadék az egy bizonyos ideáért vagy koncepcióért felelős neuron azonosítása és a között, hogy képesek legyenek lefordítani egy álom gazdag információhalmazát egy elektronikus képpé. Több pszichológus és neurológus szerint az ötlet egyenlőre nagyon messze áll a megvalósítástól.

A Cerf kutatása mögött álló elképzelés azonban egyre valósabb alakot ölt, és ha egyenlőre nem is álomfejtéshez, de az agy működésének jobb megértéséhez vezethet. A projekt eredményeképpen kifejleszthetővé válnak olyan agyi interfészek, melyek nagy segítséget jelenthetnek a kommunikációra képtelen emberek számára abban, hogy újra felvegyék a kapcsolatot embertársaikkal. Valamint az agyi szenzor technológia egyre jobb eredményei és a képesség, hogy absztrakt koncepciókat azonosít az idegi szinten, később elvezethet a gondolat által irányított gépek megszületéséhez.

Jelenleg Cerf továbbra is a neuron-gondolat adatbázis építésén dolgozik. A következő lépésként önként jelentkezők agyának aktivitásait fogja elemezni – olyanokét, akiknek fejébe már korábban beültetésre kerültek elektrodák különböző betegségek kezelésére – alvás közben, hogy megfigyelhesse, hogyan tudja azonosítani a különböző álomképek elemeit. Azáltal, hogy összehasonlítja, hogyan kötik össze a különböző agyak a különböző gondolatokat egyes neuronokkal, Cerf nagyon sokat megtudhat a memória és az agy információkezelésének működéséről.

Popular Science
www.popsci.com