Maria E. Pagano, a Case Western Orvostudományi Egyetem pszichiáter segédprofesszora szerint a közösségi leszokás segítheti csökkenteni a függők egocentrikusságát és önzőségét, ami sok szakértő szerint a függőségi betegségek alapját képezi.

”A kutatásaink szerint a leszokást segítő programokban való aktív részvétel – amelynek során a függők egymást segítik a leszokásban – a leghatékonyabb módja a függőségi betegségben szenvedők gyógyulásának. Az Anonim Alkoholisták (AA) programjainak lényege a közösségépítés, ahol a hasonló problémákkal küzdők egymás problémáinak megoldásával saját magukon is segítenek.”
 
Pagano professzor kutatásainak alapja az úgy nevezett ”segítő terápiás irányelv” (HTP), amelynek lényege, hogy ha egy beteg egy, a sajátjával azonos problémával küzdő emberen segít, azzal tulajdonképpen magával tesz jót. Az Anonim Alkoholisták nevű segélyszervezet már régóta ezzel a módszerrel gyógyítja az alkoholfüggőket, méghozzá nagy sikerrel.
 
Pagano professzor kutatásai szerint a leszokni vágyó alkoholisták 40 százaléka képes megállni az ivást akár egy évig is, ha csoportos foglalkozásokon vesz részt. Ugyanez az arány az egyéni személyes programok esetében csak 22 százalék. ”Ebből is látszik mennyire fontos a közösségi szellem és egymás segítése a függőségi betegségek gyógyításában” – tette hozzá a professzor.
 
A kutatás részletes leírása az Alcoholism Treatment Quarterly című szaklap legfrissebb számában olvasható.