A Texasi Egyetemen készített új tanulmány szerint az európaiak boldogabbak, ha kivehetnek egy nap szabadságot, és kevesebbet dolgozhatnak, míg az amerikaiak boldogan vállalnak túlórákat.

Adam Okulicz-Kozaryn, a Texasi Egyetem kutatója azt vizsgálta, hogy az európai és az amerikai emberek boldogságról alkotott képe mennyiben tér el egymástól. A tanulmányt a Journal of Happiness Studies című folyóiratban publikálták.
 
A felmérés eredményei alapján a kutatók megállapították, hogy az európaiak boldogságérzete 28 százalékról 23 százalékra csökkent, mikor a munkaidejük meghosszabbodott. Ezzel szemben az amerikaiak boldogságérzete semmit sem változott, nem számított, hány extra órát kellett ledolgozniuk.
 
A tanulmányból az derült ki, hogy míg az európai emberek jobban szeretik megélni és élvezni az életet, addig az amerikaiak inkább a pénzügyi sikerhez vezető "amerikai álmot" követik.
 
Korábbi kutatási eredmények az mutatják, hogy a boldogság a megszerzett vagyonból, a megnövekedett jövedelemtől és a munkahelyi előléptetésből és az élettel való elégedettségből eredhet. Az amerikaiak úgy gondolják, hogy a kemény munka révén előreléphetnek a munkahelyi ranglétrán, és emiatt tűnhetnek boldogabbnak, miközben többet dolgoznak.
 
A kutatók szeretnének további felméréseket készíteni, mely során az európaiakat nem egységesen kezelnék, hanem külön-külön országokra bontva mérnék fel a boldogság mértékét.