Sokan el sem tudják képzelni, hogy a boltban kapható gyümölcslevek, mi mindenen mennek keresztül, mire a boltok polcaira kerülnek.

Sokan hiszik azt, hogy azért mert megisznak minden héten pár doboz gyümölcslevet már egészségesen élnek, pedig ez tévedés. A gyümölcslégyártásra szánt termést gyakran kezelik műtrágyával és más vegyszerrel, ráadásul ezek a vegyszerek benne maradnak a gyümölcslében így szervezetünkbe is jut belőle bőven. Az ivólevek egy részét pasztörizálják, vagyis hevítik, mert így tovább eláll a boltok polcain.
 
A tartósító eljárással elpusztulnak az oly értékes enzimek, de a vitaminok és ásványi anyagok nagy része is odalesz. Helyettük olyan adalékok kerülnek a dobozba, mint a nátrium benzonát, vagy a nátrium nitrát. Csak ezután kerülnek a termékek a nagykereskedőhöz, majd a boltba, így gyakran a gyártás és a fogyasztás között több hónap is eltelik.
 
 
Épp ezért érdemes a dobozos gyümölcslevet néha lecserélni valódi friss vitamindús ivólére, amit mi magunk készítünk otthon.
 
Most sokan azt gondolják jó, de a vitamint tablettával is bevihetem szervezetembe. Ez igaz ám a zöldség és gyümölcslevek együttes hatása sokkal nagyobb és természetesebb, mint egy tabletta tartalma. Míg a tablettában külön-külön lebontva találhatók meg a fontos vitaminok és ásványi anyagok, addig egy pohár zöldség vagy gyümölcslé mindezt koncentráltan és természetes formában tartalmazza.
 
 
A vitaminok és ásványi anyagok egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek, ami a sok mesterséges adalékanyagnak is köszönhető. A béta karotin, vagy az alfa karotin hatásáról az utóbbi években derült ki több minden, így pl. az is hogy védelmet nyújt a méhnyakrák ellen. De sok olyan tápanyag is van, amelyekről talán nem is hallottunk ilyenek a terpének vagy a fenoloidok, amelyek szintén a rákos betegségek ellen hatásosak.
 
 
Ezekhez a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz a tabletta által nem lehet hozzájutni, de a zöldségekben és gyümölcsökben megtalálhatók. Épp ezért a vitaminok és ásványi anyagok pótlását érdemes a különböző gyümölcs és zöldségekből nyert ivólével megoldani a tabletták helyett.
 
Cikkünk a Duna Kiadó gondozásában megjelent Lékönyv című könyv alapján készült.