Bulgária is felfüggeszti a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás (Anti-Counterfeiting Agreement – ACTA) ratifikálási folyamatát – jelentette be Szófiában Trajcso Trajkov gazdasági, energiaügyi és turisztikai miniszter.

A hasonló németországi és lengyelországi lépést követő szófiai állásfoglalásban Trajkov kiemelte, hogy a kormány mindaddig nem fogja a parlament elé terjeszteni törvénybe iktatásra az ACTA-megállapodást, amíg az európai uniós országok nem dolgoznak ki közös álláspontot ebben a kérdésben.

A megállapodást tavaly írták alá Japánban az EU tagországai, valamint 10 másik állam – közöttük az Egyesült Államok, Japán, Szingapúr – képviselői azzal a szándékkal, hogy erősítsék a szellemi tulajdon védelmének nemzetközi szabályozását. Európában azonban heves tiltakozásokat váltott ki az internethasználók körében az attól való félelem, hogy az ACTA alapján korlátozhatják a világháló szabadságát az illegális letöltések és fájlmegosztások elleni fellépéssel.

Bulgáriában is ezrek tiltakoztak az ACTA ellen különféle felvonulásokon, és azzal vádolták a kormányt, hogy az elhamarkodottan és a közvélemény megkérdezése nélkül írta alá a megállapodást.

Forrás: HVG