Amerikai kutatók megfejtették, hogyan jutnak el a vizuális jelek az agyba, így jelentősen sikerült javítaniuk a retinális implantátumok teljesítményét.

Csaknem normális látást biztosíthat a vakoknak az amerikai kutatók által kifejlesztett, új megközelítésű bionikus szem – számolt be róla a The Daily Telegraph című brit napilap.

A New York-i Cornell Egyetem kutatói megfejtették, hogyan jutnak el a vizuális jelek az agyba, ami által ugrásszerűen sikerült javítaniuk a retinális implantátumok teljesítményét. A kommunikációs kód tulajdonképpen az elektromos impulzusok meghatározott mintázatával egyenlő. Amikor ezt a mintázatot sikerült beilleszteniük az általuk kifejlesztett eszközbe, a teljesen vak, fényérzékeny sejtek nélkül élő egerek látását csaknem a normális szintig sikerült helyreállítani.

Az ellenőrző tesztek során az állatok képesek voltak szemükkel képeket követni és arckifejezéseket felismerni. Az eszközből származó elektromos jelekre alapozott képrekonstrukció egy baba arcának felismerhető vonásait mutatta. Ezzel szemben a standard, ma még szokásosan alkalmazott retinaimplantátum, amely nem tartalmazza az új kódolóegységet, világos és sötét pontok zavaros mintázatát adta.

Reménysugár világszerte 20 millió vak embernek

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben ismertetett eredmény a fejlesztők szerint emberek életét megváltoztató retinaimplantátumok készítéséhez vezethet el. A jelenlegi implantátumok közül a legjobbak is igen korlátozott mértékű látást biztosítanak, a páciensek csak fényfoltokat és durván kontrasztos éleket látnak a beültetés után.

Világszerte több mint 20 millió ember vak vagy vakság által fenyegetett. A természetes fotoreceptorok mesterségessel való pótlása reményt ad a látás bizonyos fokú helyreállítására.

Forrás: PozitívNap