Betettem a fülesem, kizártam a külvilágot és elindítottam a filmet. Nem volt semmi várakozás bennem, a cím alapján talán még valami gyenge filmet vártam. Már az első pillanattól kezdve odakötött a képernyőhöz. A főszereplő megválasztása is azt hiszem tökéletes, hiszen olyan meleg szemű pasi, hogy az ember akaratlanul is elhiszi neki amit mond.

Teljesen véletlenül – bár mint közhelyesen annyiszor mondjuk, nincsennek véletlenek – akadtam rá a neten erre a filmre. Egy cikkhez kerestem anyagot. Először azt hittem, csak egy reklámfilm. Mikor elindítottam, láttam meg, hogy ez bizony egy rendes hosszú film. Betettem a fülesem, kizártam a külvilágot és elindítottam a filmet. Nem volt semmi várakozás bennem, a cím alapján talán valami gyenge filmet vártam. Ezzel szemben már az első pillanattól kezdve odakötött a képernyőhöz. A főszereplő megválasztása is azt hiszem tökéletes, hiszen olyan meleg szemű férfi, hogy az ember akaratlanul is elhiszi neki amit mond.

Pár napja voltam egy spirituális társaságban, ahol arról beszélgettünk, hogy kinek mit jelent Isten. Számomra megdöbbentő válaszok érkeztek. Az ottlévők többsége félelmetesnek gondolja, fél Tőle. A neveltetésből eredendően. Azt mondták, hogy a kötelező hittanórákon sajnos nem az volt a cél, hogy megértessék és főleg megszerettessék Istent a gyerekekkel, hanem hogy szófogadó, Istenfélő embereket faragjanak belőlük. Vigyázz, mert az Úr mindent lát, megbüntet! Félreértés ne essék, nem a hittanoktatást szeretném bírálni, csupán az ottlévők szavait, érzéseit írtam le. Én nem jártam hittanra. Az én Istentudatom ennek ellenére nagyon hamar megszületett. Már óvodás koromtól kezdve beszélgettem APU-val. Nemes egyszerűséggel csak így neveztem. Ezért volt nekem nagyon is furcsa bár teljesen érthető a többség által megfogalmazott Istenkép.

Ebben a filmben erről is szó van. Félreértettük Őt, sokmindent nem jól értünk, amit közölni szeretne.

Számomra a film csúcsjelenete az, amikor a főszereplő – aki mintegy próféta hírdeti APU tanait – egy kis előadást tart, miközben odamegy hozzá egy édesanya, aki feldúltan számon kéri, hogy hol van az Ő híres-neves szerető Istene??? Hol van, mikor elvette a 18 éves gyermeküket tőlük, akit nagy nehezen tudtak örökbe fogadni és hihetetlen imádattal nevelgettek. Vádlóan követeli a választ. Miértjeire azonnali magyarázatot akar. A filmben itt van egy kis hatásvadász szünet. Bizony én is nagyon kiváncsi voltam, hogy hogyan lehet ezt egy anyának úgy megmagyarázni, hogy az elfogadható legyen???!!!

Ezen az összejövetelen erről is hosszan beszélgettünk, hogy miért mindíg a jók mennek el a tőlünk… A filmben a férfi egy mondattal választ adott. Olyan mondattal, amin ő maga is elcsodálkozott, hogy ez honnan jött, honnan kapta ezt a választ a szájába…

A film számomra nem mondott sok újdonságot, mint ahogy a hívő emberek számára szerintem nem fog. Mégis annyira szívhez szóló és szívig hatoló az egész, hogy biztosan hírdetni fogom a barátaim körében, hogy nézzék meg. Sokak számára sorsfordító lehet ezekben a nehéz napokban.


Újra és újra talpra tudunk állni, csak hinni kell benne, hisz a felhők felett mindíg süt a nap :-)

– Monca –