Az élet eredetével kapcsolatban jelenleg elfogadott elmélet szerint az egész univerzum valamikor 13,7 milliárd évvel ezelőtt egy pici pontba sűrített csomag volt, amely az ősrobbanás következtében jött létre. Azonban a híres fizikus, Sir Roger Penrose szerint az ősrobbanás óta eltelt idő nem lehetett elegendő arra hogy mindaz, ami most minket körülvesz, kialakulhasson.

A tudós bizonyítékokkal is szolgál arra, hogy a világ létrejötte nem lehetett ilyen egyszerű. Véleménye szerint – és amelyet az általa felvonultatott, a kozmikus háttérsugárzásban talált bizonyítékok is alátámasztanak – nem az ősrobbanás volt a világ kezdete: sokkal inkább egy ciklikus ősrobbanás-sorozatról van szó, amelyek mindegyike létrehozta a saját univerzumát.

Penrose becslése szerint az univerzumunk nem az első – és nem is az utolsó – amely egy sűrű, magasan rendszerezett masszából alakult azzá az összetett világegyetemmé, amit magunk körül látunk. Valójában ez, az univerzum keletkezésekor már jelen levő magas szintű rendszerezettség az, ami felkeltette a tudós érdeklődését. A jelenlegi ősrobbanás-modell ugyanis nem szolgál magyarázattal arra, hogyan létezhetett egy alacsony entrópiával rendelkező, magasan szervezett állapot a világegyetem keletkezésekor – egészen addig, amíg távolabbra nem tekintünk az időben az ősrobbanás pillanatánál.

A fizikus szerint végül minden univerzum visszatér egy alacsony entrópiával rendelkező állapothoz, amint egyre távolabbra tágul a semmibe, és egyre közelebb jut létezésének utolsó napjaihoz. A fekete lyukak – mivel mindent magukba szippantanak amivel kapcsolatba kerülnek – egész kozmikus életidejükben azon munkálkodnak, hogy megtisztítsák a világegyetemet az entrópiától. Ahogyan az univerzum közeledik tágulásának végső stádiumához, a fekete lyukak elpárolognak, visszaállítva egy rendszerezett állapotot. Miután képtelen további tágulásra, a világegyetem önmagába omlik, és mint egy magasan szervezett rendszer, készen áll az újabb ősrobbanásra.

Sir Penrose állítja, hogy a kozmikus háttérsugárzásban megtalálta azt a bizonyítékot, amely alátámasztja a ciklikus univerzumról szóló elméletét. A kozmikus sugárzásról úgy tartják, hogy az univerzum létrejöttét követő 300 ezer évben alakult ki, ezért az univerzum korai állapotának felvételeként tekintenek rá.

A jelenlegi világmodell szerint a kozmikus sugárzásban tapasztalható bármilyen hőingadozásnak véletlenszerűnek kell lennie. Azonban Penrose és kollégái a vizsgálat során nagyon tiszta koncentrikus köröket találtak, amely adott területeken a sugárzás sokkal alacsonyabb hőmérsékleti eloszlását sugallja, és bizonyíthatják az előző univerzumokban levő fekete lyukak összeütközéséből eredő gravitációs hatásokat. Ezek a koncentrikus körök nagyszerűen támogatják Penrose elméletét, ugyanakkor nem illenek a világegyetem keletkezéséről alkotott hagyományos elképzelésekbe.

Popular Science
www.popsci.com