Biztos veled is megesik, hogy fáradtnak, kimerültnek érzed magad a borúsabb napokon. Hogyan dobd fel a hangulatod?
A borús idő beköszöntével sokan panaszkodnak rossz hangulatra, levertségre. Ez a kedélyváltozás teljesen normális, és csupán átmeneti. Az alábbi módszerek ráadásul segíthetnek abban, hogy a szürke, hidegebb napokban is jókedvű lehess.

Tünetek

Az őszi depresszió tünetei közé tartozik a fáradtság, az alvászavar – álmatlanság vagy éppen túl sok alvás –, az energiahiány, a szorongás, az ingerlékenység. Jellemző tünet lehet továbbá a libidócsökkenés, az édesség iránti sóvárgás, valamint a testsúlygyarapodás.
A jelenség oka feltehetőleg kapcsolatban áll a napsütéses órák számának csökkenésével, ami felborítja a szervezetben a melatonin–szerotonin egyensúlyt. A melatonin hormon az agyban – a tobozmirigyben – termelődik, amikor kevés a fény. Ez a hormon állítja be a szervezet belső óráját – ezzel csökkenti a testhőmérsékletet, valamint álmosságot okoz. A szerotonin pedig egy ingerületátvivő anyag, ami szabályozza a hangulatot, és javítja a memóriát, valamint a figyelmet.

 
Fényes megoldás

A fénykezelés a melatonin- és a szerotoninszint szabályozásával segíthet legyőzni a depressziót. A teljes spektrumú terápiás lámpa erős fény kibocsátásával ellensúlyozza a természetes fény hiányát, így képes megszüntetni az alvászavarokat, valamint javítja a közérzetet. Állítsd a lámpát körülbelül egy méter távolságra attól a helytől, ahol dolgozol, olvasol vagy éppen főzöl. Napi egy-két óra kezelésre lehet szükség a fény erősségétől és egyéni igényeidtől függően.

Amennyire lehetséges, növeld a lakásba beáramló természetes fény mennyiségét. Nappalra mindenképpen húzd szét a függönyöket. Ha faágak takarják az ablakodat, célszerű megnyesni a fát. Ezen kívül érdemes lehet tetőablakot beépíteni, különösen, ha sok időt töltesz az adott helyiségben.

Napsütéses őszi napokon menj ki a szabadba sétálni. Egy vizsgálat szerint egy órányi séta a szabadban ugyanolyan hatékonyan enyhíti az őszi depresszió tüneteit, mint két és fél órányi erős mesterséges fényben tartózkodás.

A mozgás is jót tesz
Ma már tudományos eredmények is alátámasztják, hogy a testmozgás segít a depresszió leküzdésében. A hűvösebb napokban azonban általában nehezebben szánod rá magad az edzésre. Megkönnyítheted a dolgodat, ha bérletet vásárolsz egy fitneszterembe vagy uszodába, ahová rendszeresen eljárhatsz.
Még ennél is jobb, ha a szabadban edzel. Sétálj, kocogj vagy kerékpározz – csinálj bármit, amit szeretsz, hogy friss levegőhöz és napfényhez juss. Nem szükséges egyedül edzened. Talán nagyobb kedvvel indulsz ki a szabadba, ha viszel magaddal néhány barátnőt is.

Gyógynövény rosszkedvre
Szedj naponta antidepresszáns hatású orbáncfűtablettát. Számos vizsgálat bizonyította, hogy a régóta kedélyjavítóként használt gyógynövény egyik összetevője segít növelni a hangulatszabályozó agyi vegyület –a szerotonin – mennyiségét. Az orbáncfű hátránya azonban, hogy fényérzékenységet okozhat. Tehát nem ajánlott mellette szoláriumba járni, valamint ne alkalmazd az orbáncfüvet fényterápiával egy időben.

Mit tehetsz még?

Szedj minden nap olyan étrend-kiegészítőt, amely B1-vitamint, B6-vitamint vagy folsavat tartalmaz. Ezek a vitaminok bizonyítottan jótékony hatást gyakorolnak a kedélyállapotra. A B6 vitamin megtalálható még a fügében, burgonyában, gombában és a banánban is. Folsavat pedig a lencse, a rizs és a babfélék tartalmaznak.

Ne vidd túlzásba a sütemények, édességek és cukros ételek fogyasztását. A finomított cukor eleinte felpörget ugyan, de később energiaszinted hirtelen leesik, és ezzel együtt romlik majd a hangulatod is. A fehérjedús ételek viszont fokozzák a vitalitást: reggelire egyél főtt tojást vagy csirkehúsos szendvicset.

Beszélj családoddal és barátaiddal a problémádról, és nyugodtan kérd támogatásukat. Ha tudják, hogy a borús napokon hajlamosabb vagy a depresszióra, segíthetnek olyan programokat kitalálni, melyek lekötik a figyelmedet. A hangulatingadozás megelőzése érdekében ne fogyassz szeszes italt. Noha egy rövid időre segít elmulasztani a szorongást, az alkohol nagyobb mennyiségben valójában depresszáns szer. Elnyomja a központi idegrendszer aktivitását, így mikor hatása szűnni kezd, még rosszabb hangulat vesz erőt rajtad.
 
femina.hu