Elgondolkodtatott a könyv, hogy mennyivel szebb lenne a világunk, ha tudnánk játszani ezt a játékot. Micsoda kincs van ennek a kicsi lánynak a birtokában! Mennyivel kevesebb megkeseredett elfáradt és pesszimista ember lenne közöttünk, ha gyakorolni tudnánk az ÉLET JÁTÉKÁT!!!

Még főiskolás koromban az egyik társam kezembe nyomott egy könyvet, Eelenor H Porter: Az élet játéka. Azonnal elolvastam és már akkor tudtam, hogy még elő fog kerülni ez a könyv az életemben. Valamelyik nap szörföztem a neten, mikor ráleltem egy cikkre, ami egy játékra csábította az embereket. 
 
A játék lényege az, hogy minden nap mindenki írjon egy hálacetlit. Este, mikor elcsendesedik minden – vagy ha a nap végefelé van pár szabad perced, akár akkor is – fordulj magadba, és gondold végig, hogy mi mindenért lehetsz hálás aznap! Biztos, hogy fel tudsz sorolni pár dolgot, ami miatt szerencsésnek érzed magad. Ideje, hogy tudatosítsd ezeket magadban!
Méghozzá úgy, hogy minden ilyen apróságot (legyen az egy elért busz, egy kedves bók, egy idegen mosolya vagy akár egy sikeres megbeszélés) felírsz magadnak egy post-it-re, és kiragasztod egy olyan helyre, amit bármikor jól láthatsz! Ha pedig már írod a cetliket napi szinten, próbálj meg egy kis színt vinni bele: írd fel azt is, hogy aznap mi inspirált a legjobban! Ebből születnek majd a legjobb ötleteid, hidd el! :-)
 
Eme játék kapcsán jutott eszembe az a régen forgatott könyv. Gyorsan rákerestem, és megint nagyon hamar el is olvastam. Másodszorra is nagy hatással volt rám, sőt, azt hiszem most jobban értettem és éreztem a mondanivalót, mint húszévesen. A könyv eredeti címe Pollyanna. Számos filmfeldolgozásban rá is találtam a neten is, de azt gondolom, ez tipikusan az a könyv, amit el kell olvasni, nem pedig megnézni. Egy elárvult kislányról szól, aki a mogorva nagynénjéhez kerül. A kislány apukája lelkész volt, aki megtanította gyermekét egy nagyon fontos játékra, az élet játékára. Minden dologban próbáljon meg találni valamit, aminek örülni tud. Az új környezetben a cserfes kislány mindenkit elvarázsol határtalan jókedvével és optimizmusával, és egyre több felnőttet tanít meg a játékra. Egy nap történik valami, mikor eljön az ideje, hogy a tanítványok felülmúlják a mestert és visszaadjanak Pollyannának valamit abból a sok lelki töltődésből, amit tőle kaptak. 
A könyv ezen a linken megtalálható: 
http://kozosgondolatok.files.wordpress.com/2011/10/e-h-porter-az-c3a9let-jc3a1tc3a9ka.pdf


 

Elgondolkodtatott a könyv, hogy mennyivel szebb lenne a világunk, ha tudnánk játszani ezt a játékot. Micsoda kincs van ennek a kicsi lánynak a birtokában! Mennyivel kevesebb megkeseredett elfáradt és pesszimista ember lenne közöttünk, ha gyakorolni tudnánk az

ÉLET JÁTÉKÁT!!!